Ga naar Content

NH Peilt: Verslaafd aan roken, eigen schuld?

Noord-Holland Een 25-jarige rookster klaagt vier tabaksproducenten in Nederland aan voor zware mishandeling omdat zij verslaafd is geraakt aan roken. Charlotte Pelt rookt al tien jaar en vindt dat het niet haar eigen schuld is dat zij verslaafd is.

"Als je jong bent, ben je helemaal niet bezig met de gevolgen van wat je doet", zegt Pelt in het AD. "Ik ben op een schoolfeest begonnen, toen was ik 14 of zo." Volgens Pelt kom je er pas jaren later achter wat de gevolgen kunnen zijn van het roken. "Dat is wat de rookindustrie wil: jonge mensen verslaafd maken."

Ziekte
Deskundigen noemen de kenmerken van een verslaving dezelfde als die van een ziekte. Volgens advocaat Bénédicte Ficq, die Pelt en anderen bijstaat in hun aanklacht tegen de tabaksindustrie, staat in de wet beschreven dat de gezondheid schade toebrengen als mishandeling wordt beschouwd.

Norm
Roken is je eigen keuze en je kan stoppen wanneer je wil, wordt vaak geroepen door de tabaksindustrie, maar daar is Pelt het dus absoluut niet mee eens. Op meerdere momenten van de dag is een sigaret voor haar de norm geworden. 's Ochtends bij een kop koffie, op het station en lopend naar haar afspraken. 

Wat vind jij?
Is roken nou je eigen schuld of juist die van de tabaksindustrie? We horen graag jouw ervaring en mening!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: