Ga naar Content

NH Peilt: Verplichte cursus voor scootmobielen toch nodig?

NOORD-HOLLAND Het kabinet overweegt maatregelen te nemen om ongelukken met scootmobielen te voorkomen. Maar minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Verkeer) wil niet zo ver gaan dat er een verplichte rijcursus komt, wat 50Plus had gevraagd.

Volgens Van Nieuwenhuizen loopt er op dit moment al een studie naar ongevallen met scootmobielen. Die zou medio 2018 afgerond moeten zijn. Dat zou ze eerst willen afwachten.

Keuzewijzer
De afgelopen jaren zijn een keuzewijzer voor een passende scootmobiel en een cursus ontwikkeld, zegt de minister. Deze cursussen worden onder andere door Veilig Verkeer Nederland aangeboden.

Bezwaar
Het grootste bezwaar tegen een verplichte cursus voordat iemand met een scootmobiel mag rijden is dat het een drempel opwerpt voor mensen om uit hun isolement te komen, vinden ook partijen VVD, PVV en SP.

Gevaar
Er rijden steeds meer scootmobielen rond in Nederland. Waren het er in 2013 nog zo'n 250.000, volgens schattingen zijn dat er in 2030 mogelijk zo'n 600.000. Vorig jaar vielen er 38 verkeersdoden in gemotoriseerde invalidenvoertuigen.

Voor de deur gezet
50Plus vroeg een rijcursus verplicht te stellen in het belang van de bestuurder zelf en andere verkeersdeelnemers. Volgens kamerlid Corrie van Brenk. 'Gebeurt het dat een scootmobiel bij wijze van spreken zo voor de deur wordt gezet. Hier is het sleuteltje, dit is de rem, dit is de gashendel en veel succes ermee! Mensen worden nergens op getoetst.'

Wat vind jij?
Een verplichte cursus voor scootmobielbestuurders. Is dat een goed idee of niet? We horen graag hoe jij daar over denkt!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: