Ga naar Content
Noord-Holland

'Freefight hooligans rukken op in Nederland'

29 november 2017, 22.10 uur
Door: · Foto: screenshot video Dutch Belgium Ultra Hooligan Scene

NOORD-HOLLAND Supporters van 29 van de 34 Nederlandse profclubs zijn volgens de politie betrokken bij vechtafspraken in bossen, weilanden en andere afgelegen gebieden. Tussen 2012 en 2016 hadden de autoriteiten honderd (potentiële) gevechten in beeld.

Sommige vonden plaats, andere werden voorkomen, meldt Nieuwsuur vandaag op basis van een criminologisch politierapport. Het gaat om zogenoemde 'freefight hooligans', voetbalsupporters die buiten wedstrijddagen om vechten tegen vechtersbazen van een andere club.

Lees ook: Supporters doen anoniem boekje open over georganiseerde gevechten

Filmpjes van gevechten duiken op op sociale media. Zo ook een video van een veldslag tussen AZ- en Feyenoord-hooligans op een braakliggend terrein in Alkmaar. Per keer zijn er enkele tientallen mannen bij betrokken. Het gaat om jonge mannen tussen de twintig en dertig jaar, vaak met een aanzienlijk strafblad, stelt Henk Ferwerda, criminoloog achter het rapport.

Opmerkelijk is volgens hem dat er nu ook jongens uit Oost-Europa worden gerekruteerd die bedreven zijn in vechtsporten en een groep sterker maken.