Ga naar Content
Noord-Holland

Ex-piloot Julio Poch vrijgesproken van rol bij dodenvluchten

29 november 2017, 23.47 uur · Aangepast 30 november 2017, 08.12 uur
Door: · Foto: ANP

BUENOS AIRES De Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch is vandaag vrijgesproken van betrokkenheid bij 'dodenvluchten' in Argentinië. Poch zat al acht jaar in voorarrest. Er was levenslang tegen hem geëist.

De in Argentinië geboren ex-piloot stond samen met 53 anderen terecht voor de moorden op vermeende linkse extremisten. Die werden in de jaren '70 tijdens de Argentijnse dictatuur uitgevoerd vanuit de Mechanische School van de Marine in Buenos Aires. Bij de dodenvluchten werden tegenstanders van de toenmalige dictatuur vanuit vliegtuigen in zee gegooid.

Lees ook: Oud-dorpsgenoot gelooft heilig in onschuld Julio Poch: "Allemaal fabeltjes"

Poch heeft een tijd in Zuidschermer gewoond voordat hij in 2009 werd aangehouden in Valencia. Omdat Nederland geen uitleveringscontract met Argentinië heeft, moest hij gearresteerd worden in Spanje. Tijdens het vijf jaar durende 'megaproces' heeft Poch altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Ook in het Noord-Hollandse dorp geloofden sommigen in zijn onschuld.

Lees ook: Rechtszaak ex-piloot Julio Poch lastig voor medewerkers Transavia

De nu 65-jarige Poch kwam op de radar van Argentijnse onderzoekers, door een beschonken gesprek met collega's van Transavia op Bali in 2003. Twee van hen zeiden dat hij toen zijn deelname aan de 'vluchten des doods' zou hebben bekend.