Ga naar Content

Sint voert actie tegen bomenkap Nieuw-Vennep: "Het is een drama!"

NIEUW-VENNEP Ook Sinterklaas komt in actie tegen de bomenkap in het Dokter van Haeringenplantsoen in Nieuw-Vennep. Bewoners zijn bang dat er niets overblijft van het park en ook gezonde bomen zouden sneuvelen. "Dat is toch een drama", meent de goedheiligman. "Zie de maan schijnt door de bomen, kan dan niet meer worden gezongen!"

115 bomen staan er in het parkje in Nieuw-Vennep, waarvan 74 op de nominatielijst staan om te worden gekapt. Dit zou beter zijn voor de toekomst van het park. Sommige bomen waren niet vitaal meer, een paar waren ziek, en andere bomen zouden de ruimte nodig hebben. Wethouder Steffens legt uit dat het met het oog op de toekomst is besloten: "Ook wij willen dat het een groen park blijft."

Deze week komt de gemeente met het nieuws dat 40 van de bomen in ieder geval nog vier jaar blijven staan. Goed nieuws, zou je zeggen, maar bewoners vrezen dat de bomen over vier jaar alsnog worden gekapt, net als de 34 andere bomen. Volgens wethouder Steffens is dit onzin: "Dat is natuurlijk niet onze intentie. We hebben afgesproken het over vier jaar opnieuw te bekijken."

Gezonde bomen gekapt
Bezwaar van de bewoners is dat ook gezonde bomen zouden sneuvelen. Zij voeren nu al maanden actie. Ze mochten meepraten en ideeën inbrengen, maar volgens hen is dit 'participatietraject' van de gemeente een wassen neus.

Ook bomenexpert Martin Tijdgat van de Landelijke Bomenstichting Amsterdam heeft zijn twijfels over het besluit van de gemeente. "Voor een aantal bomen is het terecht, voor een aantal andere bomen zie ik het niet. Ik kan geen gezondheidskwalen ontdekken. Waarom deze keus gemaakt is door de gemeente, is niet helemaal helder", aldus Tijdgat. 

Lees ook: Inspraakavonden Van Haeringenplantsoen wassen neus: 'Alle bomen gaan er gewoon aan'

Hoop
Ibrahim Sellak maakt zich namens de jonge generatie sterk voor het park. "Het is een afschuwelijk plan. Verschillende experts hebben al gezegd dat de bomen niet gekapt hoeven te worden. Het is zonde! Dit park hoort bij Nieuw-Vennep."

De actievoerders hebben nog steeds hoop. Anne Stins roep de leden van de gemeenteraad op: "Het is nog niet over. Ze kunnen gaan voor een second opinion, dán heeft dit park een kans. En anders is het ten dode opgeschreven."

Foto: NH / Eline Boshuizen