Ga naar Content

Het mysterie van de Gooise kindermoorden: Hans (11) kwam nooit meer thuis

HILVERSUM "Dit is Hans van der Poel en daar net boven hem zit ik." Henk Degenhart kan zich zijn lagere schooltijd in Hilversum nog goed herinneren. Van 1938 tot en met 1942 zat hij op de Fabritiusschool in de klas bij Hans van der Poel. Totdat Hans in de zomer van 1942 op 11-jarige leeftijd plotseling van de aardbodem lijkt verdwenen.

"We zitten hier vlak bij elkaar", vertelt Henk terwijl hij Hans aanwijst op de klassenfoto uit 1940. Zijn klasgenoot Hans van der Poel is een van de vier kinderen uit het Gooi die tijdens de oorlogsjaren zomaar van de ene op de andere dag zijn verdwenen.

Eerst twee meisjes uit Bussum, de 10-jarige Ansje Busch en 14 jaar oude Mientje ter Haar. Hun verminkte lichamen worden een jaar later gevonden, in het water langs het spoor Naarden-Bussum. Maar van Hans en het na hem verdwenen vierde slachtoffer, de 12-jarige Herman Warnink, is nooit meer iets vernomen. De moorden en verdwijning van de kinderen moeten met elkaar te maken hebben, maar zijn nooit opgelost. 

Lees ook: Hilversume schrijver stort zich op mysterie van Gooise kindermoorden

Klasgenoot Henk Degenhart weet nog precies hoe hij hoorde dat Hans niet meer terug zou keren in de klas. "De hoofdonderwijzer, meneer Haverman, kwam binnen en zei: 'Gaan jullie allemaal maar eens rustig zitten, want ik heb een mededeling.' Toen heeft hij gezegd dat Hans met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet meer terug zou komen en dat alle zoektochten naar hem mislukt waren. Dat was het. Met die mededeling ging je naar huis, maar het was een behoorlijke klap." 

Konijnen
Hans verdween op een woensdagmiddag in juni 1942. Hij is op de fiets richting zwembad Crailoo gegaan om daar in een weiland gras te snijden voor zijn konijnen. "Ik ben ook wel eens met hem meegeweest om gras te zoeken voor zijn konijnen. Dat was een grote hobby van hem. Dat hij verdwenen is terwijl hij daarmee bezig was, maakt het extra wrang. Hans was een lieve, doodnormale jongen."   

Alleen de fiets van Hans wordt later in het bos aan de andere kant van de Betonweg tussen Hilversum en Bussum gevonden. Na de oorlog wordt Hans van der Poel officieel overleden verklaard, zonder dat er ooit nog een spoor van hem is aangetroffen. "Het blijft een verhaal zonder einde. Het heeft iets mysterieus. Je blijft je afvragen wat er gebeurd is, maar niemand die het weet. Dat maakt het eigenlijk dubbel zo erg. Het is een open boek."

Foto: NH Nieuws