Ga naar Content

Oud-dorpsgenoot gelooft heilig in onschuld Julio Poch: "Allemaal fabeltjes"

ZUIDSCHERMER In Zuidschermer wordt met grote belangstelling uitgekeken naar de uitspraak in de zaak van Julio Poch. Poch staat in Argentinië voor de rechter op beschuldiging van deelname aan de zogenoemde 'dodenvluchten' ten tijde van het Videla-regime. Voor zijn arrestatie woonde de Argentijnse piloot met zijn vrouw in Zuidschermer.

Inwoner Jan Wezenburg heeft zich het lot van zijn voormalige dorpsgenoot Poch altijd aangetrokken. Vanaf het begin is hij overtuigd geweest van zijn onschuld.

Fabeltjes
Hij legt uit aan NH Nieuws: "Ik ben er honderd procent van overtuigd dat het fabeltjes zijn. In de tijd waarin hij van bepaalde zaken werd beschuldigd, was hij werkzaam bij de grens met Chili. Die landen waren op voet van oorlog en liggen op ongeveer duizend kilometer van elkaar. Daar is hij al die tijd gebleven, hij was er heel druk mee. Ook uit zijn logboeken blijkt dat hij altijd daar geweest is. Hij kan het nooit gedaan gedaan hebben." 

Lees ook: Rechtszaak ex-piloot Julio Poch lastig voor medewerkers Transavia

De Noord-Hollander vervolgt: "De vluchten werden uitgevoerd door vliegtuigen waarvoor een hele bemanning nodig is. Dat kan iemand nooit in z'n eentje doen. Daar moet je voor opgeleid zijn en dat was meneer Poch niet. Hij was straaljagerpiloot. Dat is heel wat anders."

Burgemeester bezocht mevrouw Poch
Jan wist in het begin niet eens dat Poch een dorpsgenoot was. Toen hij daar achterkwam besloot hij in 2012 de toenmalige gemeente Schermer aan te sporen iets te ondernemen.  "Ik heb bij de gemeente Schermer de voordracht gehouden iets voor de familie Poch te doen. Dat is ook gebeurd. De burgemeester heeft mevrouw Poch bezocht en de gemeente zou een brief schrijven aan de Argentijnse ambassade met het verzoek om een eerlijk proces voor de heer Poch. Of dat gebeurd is, weet ik niet."

Met veel interesse zal Jan de uitspraak volgen. Hij ziet het zelf somber in. "Het zal mij erg benieuwen hoe het afloopt. Maar omdat het een politiek proces geworden is, vrees ik het ergste. Ik denk dat hij wordt veroordeeld."

Als Poch vrijgesproken wordt, en naar Zuid-Schermer terugkeert, wil Jan hem zeker ontmoeten. "Ik denk wel dat ik hem geluk ga wensen als hij weer in Nederland is. Dat lijkt me heel zinvol. Te meer omdat we zijn vrouw wel eens gesproken hebben."

Foto: NH Nieuws