Ga naar Content

Wielerprofs Sinkeldam en Koning op het strand tegen de specialisten

WIJK AAN ZEE Het wielerseizoen gaat alweer bijna beginnen. Na de koersen in Australië volgen de voorjaarsklassiekers. Voor de wielerprofs Ramon Sinkeldam en Peter Koning is de voorbereiding op die koersen begonnen. Het duo reed afgelopen zondag een strandrace in Wijk aan Zee.

De strandraces in Nederland zijn aan een opmars bezig. De belangstelling wordt groter en dat is te zien aan het groeiend aantal deelnemers. Ook de profs van de weg zoeken steeds vaker het strand op om in de winter aan de conditie te werken. 

Ideale voorbereiding
Voor de twee Noord-Hollandse profs is een strandrace vooral een leuke bezigheid in de winter. "Als zo een evenement dichtbij plaats vindt is dat de ideale gelegenheid om goed te trainen", zegt Assendelfter Sinkeldam. Ook Peter Koning van het pro-continentale Aqua Blue rijdt graag op het strand. "Ik heb altijd wedstrijdelementen in mijn training nodig, dus kies ik er deze winter voor om meer op het strand te rijden."

Lees ook: Lars Boom wint opnieuw Beachbattle Wijk aan Zee

Strandspecialisten
Op het strand zijn echte strandracespecialisten ontstaan. En die zien maar wat graag de profs van de weg aan de start. "De charme van het strandracen is dat je dikke buurman aan de start kan staan met Lars Boom of Tom Dumoulin", zegt Amsterdammer Thijs Zonneveld. Maar de specialisten merken wel de kwaliteitsverschillen met de profs. "Als die mannen hard gaan rijden kunnen wij ze bijna niet bijhouden", zegt de ervaren Alkmaarder Ramses Bekkenk.

Compenseren
"Als prof kan je met kracht een hele hoop compenseren. De echte specialisten hebben een veel betere techniek en meer talent op het strand. Dus dan wordt het een echte strijd en wordt het ook voor mij lastig om hen te kloppen", stelt Koning uit het West-Friese Venhuizen. Koning en Sinkeldam beginnen het seizoen rond februari, dus de renners zijn nu nog niet in goede vorm. "In februari kunnen wij met de strandspecialisten meedoen om de overwinning. Maar met zo een inspanning van een uur hebben wij nu moeite, want dat zijn wij niet gewend", aldus Sinkeldam. 

Foto: Maarten Niesten