Ga naar Content
Noord-Holland

Verdachte vergismoord Djordy Latumahina meldde zich na intimidatiecampagne

28 november 2017, 17.11 uur · Aangepast 29 november 2017, 11.54 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) De vermoedelijke tweede schutter in de Djordy Latumahina-zaak meldde zich op een politiebureau in Amsterdam na een intensieve intimidatiecampagne van de recherche. Op het bureau zei Tony D. dat hij alleen op de verdachte lijkt en dat hij 'natuurlijk niet de schutter is'.

Onder grote belangstelling van zowel media als nabestaanden van Latumahina deed de officier van justitie verslag van de bevindingen van de afgelopen weken. Het ging met name over de arrestatie van de tweede verdachte, Tony D. Na lang zoeken is de vermoedelijke tweede dader uiteindelijk op 14 november gearresteerd.

Opmerkelijke undercover-actie
Het Openbaar Ministerie (OM) zette onder andere een undercover-team in om de partner van Tony D. te intimideren. De vriendin van de verdachte werd door als bikers verklede rechercheurs klemgereden om haar de stuipen op het lijf te jagen. De rechercheurs, die zich voordeden als leden van een Molukse club, lieten een foto van Djordy zien en zeiden: "We laten niet zomaar een broeder neerknallen."

Lees ook: 'Politie arresteert tweede schutter vergismoord Djordy Latumahina'

Deze tactiek is volgens het OM gerechtvaardigd gezien de heftigheid van de zaak. "Djordy werd op klaarlichte dag vermoord voor de ogen van zijn vriendin en dochtertje. We kozen voor een 'Molukse motorclub' vanwege de Molukse achtergrond van Djordy." De officier benadrukte vanmiddag dat noch Djordy noch zijn familie ook maar iets te maken heeft met welke motorclub dan ook. "Er mag niet nog eens een verkeerd beeld ontstaan."

'Ik lijk op die blanke knakker'
Tony D. meldde zich uiteindelijk zelf op het politiebureau. "Ik lijk op die blanke knakker van die liquidatie bij Opsporing Verzocht. Maar ik ben natuurlijk niet de schutter, ik lijk er alleen op." D. wordt niet meteen aangehouden. Enkele dagen later doet de politie invallen in Oostknollendam en een camping aan de Uitdammerdijk buiten de stad.

Lees ook: Bewakingsbeelden vrijgegeven: politie zoekt meer daders moord Djordy Latumahina

Daar wordt een vuurwapen en een kogelwerend vest gevonden en Tony D. wordt aangehouden op verdenking van wapenbezit. Twee weken terug werd hij in zijn cel gearresteerd als verdachte voor de vergismoord.

Uit telefoongegevens blijkt dat D. al langere tijd contact had met twee andere verdachten. Ook zou hij met zijn eigen auto in de dagen voorafgaand aan de liquidatie meerdere keren tussen de plek van de moord en woningen van medeverdachten zijn gereden.

Lees ook: Zes verdachten in maart 2018 voor de rechter voor vergismoord Djordy Latumahina

Zeven verdachten 
In oktober 2016 werd Djordy in de parkeergarage onder zijn woning aan het Koningin Wilhelminaplein doodgeschoten. De vriendin van Djordy werd ook geraakt en liep levensbedreigend letsel op, maar ze overleefde het.

In totaal zitten er nu zeven verdachten vast in de zaak.