Ga naar Content

NH Peilt: Griepprik voor kinderen

Kleine kinderen blijken grote verspreiders van het griepvirus te zijn onder ouderen. Daarom worden in Groot-Brittannië nu ook kinderen ingeënt tegen griep.

Opa en oma ziek
Kinderen worden door deskundigen gezien als belangrijke schakel in de verspreiding van het griepvirus. 'Je ziet regelmatig dat de ouders van een kind met griep zelf ook ziek worden', zegt viroloog Ab Osterhaus tegen RTL Nieuws. 'Maar vooral opa's en oma's lopen risico, omdat zij een lagere weerstand hebben en een griep voor hen ernstige gevolgen kan hebben.'

Minder zieken
In Engeland is de griepprik voor kinderen in fases ingevoerd. In de regio's waar kinderen zijn ingeënt, werden veel minder ouderen ziek. Ook in Oostenrijk en Finland krijgen kinderen een uitnodiging voor een griepvaccinatie.

Gezondheidsraad
In Nederland bepaalt de Gezondheidsraad wie in aanmerking komt voor de griepprik. Dat zijn nu nog 60 plussers en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen zoals zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem. Kinderen komen in Nederland niet in aanmerking. Of dat gaat veranderen besluit de Gezondheidsraad . 'We moeten de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en komen in 2018 of 2019 met een besluit', zegt een woordvoerder.

Wat vind jij?
Kinderen inenten tegen griep, zodat ze zelf niet ziek worden en hun ouders en grootouders niet besmetten. Vind jij dat een goed idee of niet?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: