Ga naar Content
Noord-Holland

D66 wil rekeningrijden invoeren op ring A10: "Als het ergens nodig is, is het hier"

27 november 2017, 23.50 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Als het aan de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad ligt, wordt eind volgend jaar het rekeningrijden ingevoerd op de ringweg A10. De D66-fractie in Amsterdam wil een pilot met kilometerheffing, meldt raadslid Bart Vink aan NH Nieuws.

Vink beseft dat het rekeningrijden felle tegenstanders heeft, maar volgens zijn partij is het pure noodzaak om de druk op de overvolle wegen rondom Amsterdam te verlichten. "Als het ergens nodig is, is het hier", aldus Vink. 

Waarom is het zo nodig?
"Het is alle hens aan dek. Als de economie groeit, groeit het autoverkeer ook. Langzaam maar zeker loopt het weer verschrikkelijk uit de klauwen met de files, om het maar zo te zeggen."

Hoe werkt het rekeningrijden dat u wil?
"Zodra je bijvoorbeeld uit de richting van Zaandam komt en de ring oprijdt, word je gescand. We denken aan camera's die je kentekenplaat scannen, maar als er andere moderne methodes toepasbaar zijn, zijn die ook een optie. Wij denken aan een heffing voor de ochtend- en de avondspits. Rij je dan op de ring, dan betaal je de heffing."

Wat gaat dat de automobilist kosten?
"We moeten nog kijken hoe we het precies gaan doen. Het moet in ieder geval geen lastenverzwaring worden. Het is niet de bedoeling automobilisten te pesten. Er is een belangrijke rol voor de werkgevers weggelegd. Moet jij voor je werk echt de weg op, dan moet je werkgever het vergoeden. Maar uit onderzoek is ook gebleken dat eenderde van het landelijke verkeer in de avondspits op de weg zit voor sociaal recreatieve uitjes. Die maken wel het verschil tussen files of doorrijden. Je kan volgens mij ook buiten de spits je kat naar het pension brengen of op bezoek bij je opa en oma."

Hoe groot acht u de kans dat uw plan het haalt? Is een meerderheid in de raad genoeg voor een Amsterdamse pilot?
"We willen het invoeren op de hoofdwegen. Dus moet Rijkswaterstaat, en dus de minister, ook meedoen. In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is de mogelijkheid opgenomen voor een regionale heffing. Het hoeft dus niet meteen landelijk. Wil het ervan komen, dan moet een partij z'n vinger opsteken en de lead nemen. Dat doen wij."

Het rekeningrijden is al jarenlang een omstreden onderwerp. Dat verandert u toch niet zomaar?
"Het is bekend dat ze bij het CDA en de VVD een stuk minder enthousiast zijn, maar wij zeggen: probeer het in ieder geval eens. Verzamel kennis, zoals ze bijvoorbeeld in Stockholm, Oslo en Londen hebben gedaan. Daar is gebleken dat de files na een aantal jaren echt afnemen. Onze volgende stap is overleggen met omliggende gemeentes en de Vervoerregio Amsterdam."