Ga naar Content

Zorgen om scheuren in huizen door aanleg van tunnel in Hilversum: "Ik maak voor de zekerheid foto's"

HILVERSUM De aanleg van een tunnel in Hilversum voor de snelle busverbinding HOV Gooi kan ingrijpende gevolgen hebben. Door de bouw van de tunnel bestaat het risico dat woningen schade oplopen, blijkt uit rapporten die in handen zijn van NH Nieuws. De provincie doet daar relatief luchtig over, maar omwonenden vertrouwen het niet.

Bij de spoorwegovergang op de Oosterengweg moet de tunnel gebouwd worden. Het is één van de meest impactvolle onderdelen van het 118 miljoen euro kostende bustraject. Dat het verkeer ondergronds gaat, zien de omwonenden als een verbetering. Maar over de aanleg die twee tot drie jaar gaat duren, zijn grote zorgen. Mensen in de buurt vrezen voor parkeerproblemen, hun tuin en schade aan hun woningen. "Ik heb het huis net helemaal opgeknapt, en dat wil ik graag zou houden. Je ziet wel eens dat er zo scheuren ontstaan en dat wil ik dus niet", zegt Jan Koelewijn die de tunnel pal naast zijn huis krijgt.

'Reëel riscio van schade aan woningen'
De zorgen lijken terecht. Ook experts waarschuwen voor de gevolgen van de bouw van de tunnel zo dicht op de huizen, blijkt uit de stukken die NH Nieuws in handen heeft. In een rapport van ingenieursbureau Arcadis uit 2013 dat in opdracht van een aantal ondernemers is opgesteld, schrijven de bouwdeskundigen dat 'er voor een aantal woningen een reëel risico van schade is'. Ook in een ander verslag uit 2015, waarin meerdere experts aan het woord komen, wordt genoteerd dat 'op voorhand moeilijk te bepalen is voor welke trillingen de bouw zal zorgen'. 

Rechtszaak NH Nieuws - Provincie 
Het is informatie die bij de bewoners onbekend is. Ria de Jong zegt dat de provincie de risico's bagatelliseert. "Ik heb het zo niet ingeschat, want de verhalen zijn zo geweest dat het allemaal wel meevalt." Ook NH Nieuws wil meer openheid van zaken over het project en diende daarom in april 2015 al een verzoek op de Wet Openbaarheid van Bestuur in. Meerdere documenten werden verstrekt, maar verschillende stukken over de risico's weigert de provincie tot nu toe te overleggen.

NH Nieuws stond daarom vandaag tegenover de provincie bij de Raad van State. "We zijn transparant, maar willen deze stukken niet geven omdat er persoonlijke meningen van ambtenaren in staan. En we willen dat die vrijuit hun mening kunnen geven zonder dat ze er rekening mee hoeven te houden dat de stukken openbaar worden", zegt juridisch adviseur van de Provincie Pauline Kreuwel. De uitspraak van de Raad van State is binnen zes weken.

'Neem foto's als bewijs'
Jan Koelewijn wacht het allemaal niet af en neemt het zekere voor onzekere voor het geval het toch mis mocht gaan. "Ik neem overal foto's van. Nu zitten er nog geen scheuren in mijn huis, maar dan heb ik er bewijs voor als er toch schade optreedt."

De provincie laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de trillingsrisico’s bij werkzaamheden aan de Oosterengweg. "Daarom hebben we richtlijnen opgesteld hoe om te gaan met trillingen, mochten die veroorzaakt worden. Daar zijn grenzen aan gesteld, waar de aannemer rekening mee moet houden. Maar mocht er iets mis gaan en schade aan de woningen optreedt, dan worden de kosten voor herstel vergoed", aldus woordvoerder Fabian Paardekooper. 

Foto: Joost Lammer/NH Nieuws