Ga naar Content

Vrijwilligers planten bollen voor slachtoffers MH17: "Bloemen laten zien dat er nieuw leven komt"

VIJFHUIZEN 170.714 sneeuwroembollen gingen vandaag de grond in bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Vrijwilligers hielpen bij het planten. In het voorjaar zullen de bloemen het monument een paarsblauwe gloed geven.

Het specifieke aantal bloembollen verwijst naar 17 juli 2014, de datum van de ramp met vlucht MH17 waarbij 298 mensen om het leven kwamen. Tineke Krikke is een van de vrijwilligers die vandaag helpt bij het planten van de bollen, tussen de 298 bomen van het Herinneringsbos. "Het monument staat in het teken van erkenning van het verdriet, maar óók voor dat het leven doorgaat. De natuur blijft doorgaan. In het voorjaar laten de bolletjes zien dat er weer nieuw leven komt", vertelt ze. 

Mensen helpen
De vrijwilligers, zoals Tineke, zijn buurtbewoners die helpen het monument te onderhouden. Daarnaast begeleiden ze nabestaanden die het Herinneringsbos bezoeken, of leiden ze mensen rond. "We hopen dat het monument, omringd door prachtige natuur, mensen kan helpen. Elk seizoen bloeit er iets anders, zodat er hier altijd kleur is."

Lees ook: MH17-monument zal niet verloederen: kwart miljoen beschikbaar voor onderhoud

De 170.714 bollen werden niet allemaal met de hand geplant, het grootste deel ging machinaal. De bloembollen zijn een donatie van iBulb, die op deze wijze hun betrokkenheid willen tonen bij de slachtoffers. Elk jaar zullen de bloemetjes opnieuw bloeien. 

Het Herinneringsbos is toegankelijk voor publiek. Op maandag 17 juli werd het Nationaal Monument MH17 officieel geopend. De 298 bomen zijn geplant in de vorm van het herinneringslint. Elke boom heeft een naamplaatje. De bomen staan voor groei, hoop en leven. 

Foto: NH Nieuws