Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Wat doe jij met je etensrestjes?

24 november 2017, 11.03 uur · Aangepast 24 november 2017, 11.37 uur
Door: · Foto:

Nederlanders gooien jaarlijks per persoon 41 kilo aan goed eten weg in de vuilnisbak. Gooi jij de restjes ook weg of worden ze alsnog opgegeten?

Restjes kunnen het begin vormen van een nieuwe maaltijd. Daarom komt het Voedingscentrum met een speciale oranje koelkastklem die jou moet wijzen op het niet vergeten van de etensrestjes. "Het concept is eenvoudig maar doeltreffend", aldus Corne van Dooren bij het Voedingscentrum. De klem kan volgens haar een goede bijdrage leveren aan het voorkomen van voedselverspilling.
 
 
 
Door de klem van het Voedingscentrum te gebruiken zou je ook beter je inkopen kunnen doen. Je weet immers wat er nog gebruikt kan worden. Daarmee kan je jaarlijks flink besparen op de boodschappen. "Doordat mensen met behulp van de klem ook slimmer kunnen inkopen, loopt de winst voor het milieu en je portemonnee nog verder op. Elk restje dat je nog bewaart en opeet helpt", aldus Van Dooren.
 
Ook topkok Pierre Wind zegt enthousiast te zijn over het idee. Zoals supermarkten en restaurants werken met de term FiFo (First in, first out), moeten de mensen thuis ook te werk gaan. "Superbelangrijk natuurlijk om de producten die snel op moeten als eerste op te maken", zegt Wind.
 
Wat doe jij?
Wat gebeurt er met de restjes in jouw koelkast? Bewaar je deze en worden ze opgegeten of gaan toch regelmatig de vuilnisbak in? Laat je reactie en ervaringen achter op Facebook.

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]