Ga naar Content

Tegenstanders verbindingsweg A8-A9 blij met advies UNESCO: "Een enorme opsteker"

NOORD-HOLLAND Tegenstanders van een verbindingsweg tussen de A8 en A9 zijn blij. De UNESCO is geadviseerd de Stelling van Amsterdam van de Werelderfgoedlijst af te halen, wanneer een snelweg het gebied doorkruist.

Cees van der Kolk geeft het interview aan NH Nieuws met een grote lach op zijn gezicht. "Voor heel veel belangengroeperingen bevestigt dit de mening dat het gewoon een hele slechte keuze is om door de Stelling van Amsterdam heen te willen gaan", aldus de woordvoerder van Houd Broekpolder Leefbaar. 

Negatief advies
"Dat er nu een negatief advies ligt, is wel een tegenvaller", vertelt Elisabeth Post, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Volgens Post is het niet zo dat de provincie nu direct moet kiezen tussen behoud van Werelderfgoed en minder lange files.

Lees ook: Adviesorgaan UNESCO: Stelling van Amsterdam mogelijk geen werelderfgoed meer bij aanleg A8-A9

De gedeputeerde wil graag met de verantwoordelijke ministeries in gesprek. "Wat wij nu niet goed begrijpen: willen ze dat we iets aan de drie alternatieven die er nu liggen verbeteren of willen ze dat we met een heel ander plan komen. Dat laatste zou bijzonder zijn, want een alternatief kunnen wij niet vinden." 

Veredelde provinciale weg
David Sluis van de werkgroep 'A8 Coenbrug' ziet de zoektocht naar alternatieven liever vandaag dan morgen stoppen. Toch denkt hij dat de provincie er alles aan gaat doen om de verbinding tussen de A8 en A9 te realiseren. "Misschien dat ze alsnog een ondertunneling voor elkaar gaan krijgen. Dan ben je direct een miljard euro kwijt voor een veredelde provinciale weg", zegt hij sceptisch.

Steeds mooier
Vandaag waren de activisten in ieder geval in hun nopjes. Ook realiseerden zij plots hoe ontzettend mooi de Stelling van Amsterdam eigenlijk is. "Ik vind hem steeds mooier worden, het fort", lacht Cees. En David vindt dat er zuinig met het werelderfgoed omgegaan moet worden. "Ik vind het terecht dat het blijft zoals het is."

Foto: NH / Annabelle Zandbergen