Ga naar Content

Wat gooit Purmerend op straat?

PURMEREND In de afgelopen veertien maanden verzamelde Dirk Groot, alias de 'Zwerfinator', 20.000 drankverpakkingen zonder statiegeld in en rond Purmerend. 

"Die stuur ik binnenkort terug naar de fabrikant," zegt Dirk Groot. Hij pleit voor statiegeld op alle flesjes en blikjes. "In Duitsland en Denemarken zit overal statiegeld op, daar vind je veel minder afval op straat." Deze week brengt Groot een rapport uit met zijn bevindingen van de afgelopen veertien maanden.

Hij houdt precies bij wat hij waar vindt en analyseert het gedrag van de vervuilers. Is er een verschil tussen Noord-Holland en de rest van Nederland? "Nee, we zijn net zo vervuilend als de rest. Alleen het soort biermerk dat populair is verschilt per regio."
 
 
Leven van afval
Inmiddels heeft Dirk van afval oprapen zijn beroep gemaakt. Met lezingen en presentaties over het inzamelen verdient hij zijn geld; van statiegeld moet hij het voorlopig nog niet hebben: "Er ligt weinig afval met statiegeld op straat, dat leveren mensen netjes in."
 
De Tweede Kamer vergadert op 30 november en 13 december over het probleem van zwerfafval. Groot heeft zijn rapport '20.000 redenen voor statiegeld' opgestuurd naar de betrokken politici.