Ga naar Content
Noord-Holland

Wegpiraat slaat kankerpatiënt Timo (20) dag voor chemokuur gebroken kaak

22 november 2017, 18.15 uur · Aangepast 23 november 2017, 11.26 uur
Door: · Foto: Google Streetview/Timo Graver

LANDSMEER Hij is naar eigen zeggen geen moraalridder, maar toen de 20-jarige kankerpatiënt Timo Graver uit Landsmeer maandagavond op een haar na werd aangereden, kon hij het niet laten om de voorbijscheurende automobilist met een tik op z'n bolide op z'n hufterige verkeersgedrag te attenderen. De automobilist keerde, stapte uit en sloeg Timo een gebroken kaak, nota bene een dag voor hij aan de chemokuur zou beginnen die de kanker voor eens en altijd uit z'n lichaam moet verbannen.

Met vijf weken ziekenhuismaaltijden in het vooruitzicht besloot Timo maandagavond zijn favoriete gerecht af te halen bij het Chinees-Indische restaurant in het dorp. "Het leek me mooi om met een portie babi pangang aan die vijf weken te beginnen", zegt Timo vanuit zijn ziekenhuisbed in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) tegen NH Nieuws.

Op een zebrapad op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Sportlaan gaat het bijna mis: terwijl het verkeer in de ene richting netjes voor hem stopt, ziet hij aan de andere kant een automobilist met hoge snelheid naderen. "Ik dacht: die gaat niet stoppen", verklaart hij waarom 'ie de auto een 'corrigerende tik' gaf. "Zo van: hé vriend, je rijdt bijna iemand van z'n sokken. Ook omdat bij het kruispunt een kinderdagverblijf zit en er vaak kinderen oversteken."

Gescheld
Timo vervolgt zijn weg, maar staat luttele seconden later oog in oog met de betreffende automobilist. "Ik hoorde een man schreeuwen en een hoop gescheld. Ik wilde hem vragen of hij het normaal vond, maar voordat ik m'n zin kon afmaken, lag ik al op de grond." Na de klap stapt de man weer in z'n auto en rijdt weg. Een andere automobiliste bekommert zich om Timo, maar blokkeert met haar wagen ook zijn zicht op het kenteken van de agressieveling.

"Hij is kaal, redelijk breed en droeg een fluorescerend oranje hesje, dat ook wordt gedragen bij wegwerkzaamheden", beschrijft Timo het beperkte signalement van de man. Zijn kaak doet pijn en hij voelt een zwelling opkomen, toch denkt Timo dat de schade wel meevalt. De babi pangang laat hij voor wat het is. "Want ik had niet het gevoel dat ik nog kon eten." 

Chirurg
Een dag later meldt hij zich voor zijn chemokuur bij het LUMC. "Ik wilde het even melden, want misschien moest ik het laten controleren." Zijn arts stuurt hem naar de kaakchirurg, om een foto te laten maken. "Mijn kaak was volledig doormidden", vertelt hij. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar Timo vindt dat hij 'geluk heeft gehad'. Als hij wel bloedingen had gehad, had hij namelijk niet aan zijn chemokuur kunnen beginnen. "Chemo verlaagt je weerstand, waardoor je kans op infecties hebt." 

En dus is de Landsmeerder gisteren met een gebroken kaak aan zijn chemokuur begonnen. Waar hij normaal gesproken in de eerste dagen van zo'n kuur nog prima vast voedsel zou kunnen eten, is daar nu geen sprake van. "Door mijn gebroken kaak zit ik nu op een vloeibaar dieet van vla en soep." Nu krijgt hij zijn voedingsstoffen nog via de gebruikelijke weg binnen, maar over een paar weken is hij aangewezen op sondevoeding. "Want door de chemo krijg ik zweren in mijn mond." 

Herstel
Aangifte heeft Timo nog niet gedaan, mede omdat hij zich nu vooral concentreert op zijn herstel. "Maar we hebben wel contact opgenomen met de wijkagent", vertelt Timo. "Ik hoop dat de automobilist dit leest en zich de tandjes schrikt." 

Video #174120