Ga naar Content

Texelse vissers opgelucht na besluit Brussel over pulsvisserij: "De eerst horde is genomen"

OUDESCHILD De Whatsappgroep van de vissers ging gisteren flink tekeer toen het nieuws uit Brussel kwam dat de vloot voorlopig op volle kracht door kan met de pulsvisserij. De Europese Commissie nam gisteren dat besluit. Frankrijk had gevraagd om het vissen met stroomstootjes te beperken, maar dat voorstel ging van tafel.

"Het was gisteren zeker een spannende dag. We hebben de hele dag als bestuurders ook contact met elkaar gehad", vertelt visserijbestuurder Maarten Drijver in de haven van Oudeschild. "De eerste horde is nu genomen."

De Texelaars stonden aan de wieg van de ontwikkeling van de nieuwe methode. Tot dan toe werd alleen het 'wekkervissen' toegepast, waarbij sleepnetten over de bodem trekken.

Bij de pulsvissen hangt het net boven de bodem en krijgen de vissen op de grond een klein schokje, waardoor ze opspringen en in het net belanden. Dit bespaart een hoop brandstof en scheelt bijvangst, zeggen de vissers. "De pulsvisserij is belangrijk voor de Texelse vissers. Er zijn landelijk 84 kotters. Acht van de tien kotters doen aan pulsvissen."

Het besluit van de Europese Commissie van gisteren is nog maar een kleine overwinning voor de vissers. Er moet de komende tijd bijvoorbeeld nog heel veel onderzoek worden gedaan. "Bijvoorbeeld naar het effect op haaien en roggen als die een stroomstootje krijgen. Kunnen ze daarna bijvoorbeeld nog eitjes leggen? Dat soort vragen. Dat moeten we in een laboratorium laten onderzoeken."

Uiteindelijk moet het voltallige Europees Parlement een besluit nemen over de toekomst van de pulsvisserij. "Het zou desastreus zijn voor de vloot op Texel. Dan moeten we terug naar wekkervissen en dat zou een hoop extra brandstof kosten. Bovendien krijg je dan weer discussie over bodemberoering. Ik moet er niet aan denken", vertelt Maarten Drijver.

Foto: NH/ Matthijs Gemmink