Ga naar Content

Tennisser geschorst na weigeren bloedtest: "Ik mag niet eens op het tennispark komen"

URSEM Amateurtennisser Jake Mak uit Ursem is met stomheid geslagen. Omdat de 28-jarige een bloedtest van de Internationale Tennisfederatie (ITF) weigerde, mag hij de komende twee jaar geen tennisracket meer aanraken. Een tamelijke hoge straf, want Jake is niet eens betrapt op het gebruik van doping.

Toen Jake zich begin dit jaar inschreef bij een internationaal toernooi voor de wereldranglijst moest hij meekomen voor een dopingtest. Jake vond het geen probleem, maar toen hij hoorde dat het om een bloedtest ging raakte hij in lichte paniek. De amateurspeler kan namelijk niet tegen bloedprikken. 

"In 2012 heb ik een keer bloed laten prikken. Toen ben ik flauw gevallen, met spastische trekjes erbij", vertelt Jake aan NH Nieuws. "Dat was voor mij heel heftig. Daarna ben ik drie dagen heel ziek geweest." 

Niet trainen of kijken
Nadat Jake de test weigerde werd hem verteld dat daar consequenties aan verbonden waren. De tennisser dacht dat hij voor een jaar geschorst zou worden, want dat is vaker de straf in dit soort gevallen. Maar van de dopingautoriteit van de ITF mag hij de komende twee jaar geen tennis meer spelen of les geven. 

"Ik mag überhaupt niet op een tennispark komen," aldus Jake. "Als mijn vader in het dorp clubkampioenschappen speelt mag ik niet bij hem kijken. Dat is niet waarvoor de dopingautoriteit ontstaan is." 

Foto: NH Nieuws