Ga naar Content

NH Peilt: Minimaal drie uur gymles? Bijna geen school die het haalt

Van het plan om kinderen op de basisschool minimaal drie uur gymles per week te geven is niet veel terechtgekomen. Kleuters zijn zelfs minder gaan sporten.

Regeerakkoord
Bij het vorige kabinet Rutte stond het in het regeerakkoord: Er moest minstens drie uur per week worden gegymd op basisscholen. Er werd 8 miljoen euro voor uitgetrokken. Maar dat extra geld heeft er niet voor gezorgd dat er meer op school gegymd wordt, meldt het Algemeen Dagblad.

Gym-uren
Uit een rapport van het Mulier Instituut voor sportonderzoek blijkt dat er geen verschil was in het aantal gymlessen tussen schooljaar 2012-2013 en het afgelopen schooljaar. Gemiddeld sporten de groepen drie tot en met acht 89 minuten; precies dezelfde tijd als in 2012-2013. De kleuters bewegen zelfs minder dan vier jaar geleden: 113 minuten. Dat was was 121 minuten.

Vakdocent
Gymles krijgen veel basisschoolleerlingen van de eigen meester of juf. Op een aantal scholen worden de bewegingslessen gegeven door een vakdocent.

Initiatiefwet
SP-Kamerlid Michiel van Nispen dient binnenkort een initiatiefwet in om scholen te verplichten wekelijks drie uur te gymmen onder leiding van een vakdocent. Goed voor de kinderen, die meer bewegen en goed voor de werkdruk van de groepsleraar, die tijdens de gymlessen van een vakdocent is uitgeroosterd, aldus het Kamerlid. Het plan kost tussen de 250 en 275 miljoen euro per jaar.

Wat vind jij?
Heb jij zelf warme herinneringen aan gymles op basisschool of werd je altijd als laatste gekozen met trefbal? Wat vind je van het voorstel om kinderen minstens drie uur per week verplicht te laten gymen op school?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: