Ga naar Content

IJmuidenaar overleeft brand door nachtelijke plas: "Zat als een rat in de val"

IJMUIDEN Doordat Matthijs Jasper uit IJmuiden vannacht naar de wc moest, ontdekte hij een felle brand voor zijn deur. De nachtelijke plas redde het leven van hem en zijn vrouw.

De brand ontstond iets na half vijf in de plantenbakken voor de deur. "We zaten als een rat in de val", blikt hij terug op de huiveringwekkende nacht. "Beneden op het balkon, kan je geen kant op. We zagen de rook al in de slaapkamers en ik denk dat als ik niet wakker was geweest, we het niet hadden overleefd." 

Lees ook: Bewoners geëvacueerd na brand in flat IJmuiden

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar Matthijs denkt aan iemands sigarettenpeuk of een verdwaald stuk vuurwerk. Zeker is hij niet, maar momenteel is hij drukker met het zoeken naar vervangende woonruimte en het opruimen van de ravage. De brand heeft namelijk de voorgevel verwoest. "De plantenbakken stonden precies tussen de voordeur en het keukenraam in. Op het moment dat daar de vlammen uitkwamen was de doorgang versperd. We konden geen kant meer op, behalve dat we via de onderkant van de woning achter op het balkon konden gaan staan.

Benarde positie
Het kleine en koude balkon was een benarde positie, maar de hulpdiensten waren snel aanwezig. "Exact om zeven minuten over half vijf had ik 112 aan de lijn", aldus Matthijs. "Ik heb niet op de klok gekeken, maar naar verluidt stonden we om 4.49 uur op de grond. Dus het is allemaal in een tijdsbestek van tussen de tien en vijftien minuten gebeurd."

De schrik zit er goed in, maar de blijdschap dat zijn vrouw en Matthijs ongedeerd zijn overheerst. Daarom kan hij ook al grappen maken over de brand. "Als mijn vrouw mij straks weer een zeikerd noemt, dan zeg ik 'dat heeft wel je leven gered schat'", lacht hij. 

Foto: NH / Jimmy Miltenburg