Ga naar Content

Vietnamezen zien weer scherp dankzij brillenactie Warmenhuizen

WARMENHUIZEN Een zorgverzekeraar die je nieuwe bril vergoedt? In Nederland is dat misschien gebruikelijk, in Vietnam zeker niet. Omdat de meeste Vietnamezen het geld voor een bril ontbreekt, wordt er vanuit Warmenhuizen eens in de zoveel tijd een lading tweedehands brillen naar het Aziatische land gestuurd.

De brillen worden verzameld door Els Ligthart van de organisatie Vrijwillig Wereldwijd, die ze aflevert bij Walter Optiek in Warmenhuizen. Voordat Ligthart ze naar Azië brengt, reinigt opticiën Julian Walter de monturen en glazen grondig. "In een ultrasoon bad, dan wordt 'ie mooi schoon getrild", legt hij uit. "En dan gaan we de bril nog richten, dan is 'ie helemaal recht." 

Improviseren
Waar bij- en verziende Nederlanders een bril op maat krijgen aangemeten, moet er in Vietnam geïmproviseerd worden. "Dan zet je ze een bril op en laat je ze de krant lezen, en dan is het 'ja' of 'nee', en dan pak je de volgende bril", legt Ligthart uit hoe ze te werk gaat. "Zo ben je een beetje Walter Optiek in Vietnam." 

Els geniet van de blije gezichten van Vietnamezen die een bril cadeau hebben gekregen. "Een man op leeftijd liep de hele dag met zo'n smile", vertelt ze terwijl ze een grote glimlach imiteert. "Hij liep hem ook de hele dag te poetsen. Dan was hij 'm aan het schoonmaken, en een uur later zag ik 'm dat weer doen. Ik dacht: ach, man, wat ben je blij." 

Onderweg
Inmiddels is Els met een nieuwe lading schoongemaakte tweedehands brillen onderweg naar Vietnam. Opticiën Walter blijft in Warmenhuizen om z'n zaak te runnen, maar geniet stilletjes van de liefdadigheid waar hij aan bijdraagt. "Wat is er mooier dan iemand goed te laten zien?"

Foto: NH Nieuws