Ga naar Content

Toekomst onzeker voor boekhandel na brand

EDAM Marcel Atema, eigenaar van de afgebrande snackbar 'Het Edammertje' is blij. De gemeente en firma Boon besloten hem te helpen en gaan ervoor zorgen dat hij door kan in een keet op het parkeerterrein. Maar de goede afloop geldt niet voor boekhandel Markee.

Mariet Brockhoff van boekhandel Markee gooit de handdoek in de ring. "Ik ben bijna 65. Als ik nu weer moet investeren ben ik tot mijn 80e aan het afbetalen", vertelt de onderneemster. "Bovendien zijn mijn kleinkinderen blij dat ze oma nu wat vaker zien." Hoewel ze zelf geen financiële verplichtingen aangaat, gaat ze zich wel inzetten om een nieuwe winkel in Edam te realiseren. Ze hoopt dan zelf ook nog in de nieuwe winkel te kunnen werken.

Wel wil Brockhoff andere ondernemers helpen om een nieuwe boekwinkel in de stad neer te zetten. De slager aan de overkant van de straat krijgt ook hulp. "De rosbief kunnen we bij hotel Fortuna, een straat verderop, braden, want we hebben al een week geen gas", laat Petra Kwakman weten. De klanten komen ondertussen via de 'artiesteningang' binnen, want de straat is nog afgesloten.

De gemeente Edam-Volendam laat weten dat het de bedoeling is dat de straat dit weekend weer opengaat, zodat Sinterklaas er tijdens de intocht gewoon doorheen kan rijden.