Ga naar Content

NH Onderneemt: Orchideeënparadijs bij Johan Tuijn in Wormerveer

WORMERVEER "'Mijn moeder wilde in Aalsmeer een orchidee kopen als cadeautje voor een vriendin. Ik was mee als haar chauffeur. En ik vond die plant die zo prachtig dat ik er gewoon wat mee moest doen", vertelt Johan Tuijn uit Wormerveer. Dat was in 1990 en nu heeft hij achter zijn huis vele honderden verschillende soorten orchideeën staan.

Hij is voor deze liefhebberij zelfs verhuisd en woont nu op een industrieterrein. Jaren heeft hij gewerkt aan de verbouwing, tot het een geschikte plantenkas was. Het is er tropisch warm en het daglicht komt van boven. Een groot palet van kleuren van orchideeën in de vorm van vlinders, spinnen en inktvissen.

Wit het populairst
"Mooi van kleur, vorm en tekening toch", zegt Johan. De witten zijn het meest in trek. Zelf houdt hij van de orchidee met een kleurig patroon. Hij is er dagelijks aan het werk, kijken of het goed gaat en op zaterdag is de verkoop. Veel vaste klanten die om de paar maanden terugkomen. Het voordeel van een orchidee is dat hij lang mooi blijft in tegenstelling tot de meeste bloemen. "Die gaan hoogstens een week mee."

Welke hij zelf als cadeau zou geven? Hij loopt naar voren en pakt een witte. "Dat is toch mooi voor op de vensterbank."

Foto: