Ga naar Content

NH Onderneemt: Geluidloos scheuren op de weg met een elektrische motor

AMSTERDAM Alleen het geluid van piepende banden hoor je nog. Voor de rest is het stil. De vierwielaandrijving is geheel elektrisch en heeft een ongekende kracht. Een snelheidswedstrijd met een Jeep wordt moeiteloos gewonnen.

Bij New Electric aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost maken ze van benzineslurpende, luchtvervuilende oldtimers een hypermoderne schone bolide. En dat is maatwerk, want elke auto is anders.

Passen en meten
De Tesla is als elektrische auto ontworpen, maar bij de oude Volvo's, Jaguars en Jeeps is het passen en meten om ze klaar te stomen voor de milieuvriendelijke toekomst.

Anne Kloppenburg begon negen jaar geleden met New Electric na een bezoek aan Amerika, waar net de eerste Tesla op de markt was verschenen. Sindsdien timmert het bedrijf aan de weg, geholpen door de steeds strengere milieu-eisen voor oude auto's.

Sleepboten
Maar ze bouwen niet alleen auto's om, ze toveren ook plezierboten en motoren om. Zo is New Electric nu ook bezig met het elektrisch maken van sleepboten.

Omdat het allemaal maatwerk is, is het nu nog verschrikkelijk duur, maar Anne verwacht dat het elektrische rijden over tien jaar voor iedereen betaalbaar zal zijn.

Foto: NH Nieuws