Ga naar Content

'Hindoe' leeft in Den Helder

DEN HELDER Den Helder is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt als het over hindoeïsme gaat, maar toch leeft deze religieuze traditie in de kop van Noord-Holland. Midden in een kleurloze woonwijk staat een kleurrijke hindoetempel: de eerste Ganeshtempel in Europa.

Wat gelooft een hindoe? Dat blijkt geen eenvoudige vraag om te beantwoorden, maar Shabiga Sivanesan, die ons wegwijs maakt, wil wel een poging wagen. "We geloven in meerdere goden. We hebben meerdere goden met een 'aparte baan'. Elke god heeft een specifieke kracht, heeft een specifiek doel. Dus daarom geloof je als hindoe in meerdere goden."

Ganesh is in de Helderse tempel de belangrijkste god. "Ganesh staat bekend als iemand die de obstakels wegwerkt", aldus Shabiga. "Zodra we als hindoe met iets nieuws beginnen, is het standaard dat we eventjes naar hem toegaan en hem aanbidden. We vragen hem om er voor te zorgen dat er geen problemen komen."

Dikke buik
Ganesh is de god met het olifantenhoofd. Ook heeft hij een dikke buik. Dat komt omdat hij van lekkernijen houdt en ook altijd zoetigheid uitdeelt.

In deze religieuze traditie worden bloemen en vruchten geofferd aan de goden. "Bloemen zijn belangrijk in het hindoeisme", vertelt Shabiga. "Iedere god heeft een speciale bloem als symbool. Om ze te versieren krijgen alle goden bloemenkransen."

Foto: NH Levensbeschouwing