Ga naar Content

Bijzonder kunstproject Afsluitdijk: "Dit laat zien hoe bijzonder we zijn"

DEN OEVER Kunstproject Icoon Afsluitdijk moet de forenzen weer wakker schudden. De dijk is niet alleen maar een verbinding tussen Noord-Holland en Friesland. Het laat volgens kunstenaar Daan Roosegaarde zien hoe raar wij Nederlanders zijn, maar dan op een leuke manier. Want wie leeft er nou onder waterniveau? 

Vaste reizigers op de Afsluitdijk hadden al gezien dat de sluisgebouwen ineens oplichten als je er tussendoor rijdt. Daarnaast is Roosegaarde ook aan de slag gegaan met de droom van de in 2014 overleden wetenschapper en astronaut Wubbo Ockels. "Tijdens mijn huiswerk voor dit project kwam ik videobeelden tegen van Ockels hier op het IJsselmeer in een koud bootje. Hij vertelt over vliegers die energie kunnen opwekken. Ik dacht meteen, dat doen we!". Het resulteerde in project Windvogel.

Verliefd
De dijk is niet nieuw voor Roosegaarde, die drie jaar aan dit project werkte. Hij was al voor alles begon verliefd op de Afsluitdijk. "Als je bij Breezand staat en je kijkt uit over de Waddenzee en het is pikdonker. Het is één van de mooiste plekjes in Nederland." Aan de andere kant van de dijk, bij het Kazematten museum, heeft Studio Roosegaarde nog een installatie gebouwd. Algen geven licht als je er over heen loopt. "Ze worden als het ware even wakker geschud." 

Weinig romantisch
Het is 85 jaar sinds de voltooiing van de Afsluitdijk, een huzarenstukje in die tijd. "Er was weinig romantisch aan de bouw.", vertelt Roosegaarde. "Het was keihard werken. Ik heb wel eens zo'n basaltblok proberen te tillen maar dan ben ik ook maar een stadse jongen. Maar ja wat gaat de komende 85 jaar gebeuren. Waar zijn we dan trots op? En daar gaat Icoon Afsluitdijk over. Nieuwe energie, nieuw licht, nieuwe ervaring."

Vanaf morgenavond 18.00 uur kan Icoon Afsluitdijk worden bezocht, zowel in Den Oever als bij het museum in Kornwerderzand.

Foto: Studio Roosegaarde