Ga naar Content

NH cultuur: 'De gezelligheid viert hoogtij' in jazzstad Enkhuizen

ENKHUIZEN Bij jazz denkt men al snel aan Amerika en New Orleans, de geboortestad van het genre. Maar je hoeft het echt niet buiten de grenzen van Noord-Holland te zoeken naar goede jazz. Bij Sgt. Pepper's Jazz Club in Enkhuizen wordt maandelijks een geschiedenis aan jazz gespeeld.

"Ik had eigenlijk niks met jazz", vertelt Gerrit Piso, bestuurder van de Sgt. Pepper's Jazz Club. "Dat kwam pas toen hij in Enkhuizen ging wonen." De club is een maandelijks fenomeen in Enkhuizen. Al 25 jaar kunnen muziekliefhebbers er genieten van een avondvullend programma verzorgd door verschillende jazzbands. 

Van vader op zoon 
Dit komt volgens Piso door de jazzgeschiedenis van Enkhuizen: "Het is een jazzstad. We hebben op een gegeven moment wel veertien jazzbands gehad. Het werd van vader op zoon overgedragen."

Enkhuizen had een eigen jazzfestival, maar dit was voor de jazzliefhebbers niet genoeg. "Ze hadden behoefte aan een vast honk, een vaste plek waar ze naartoe konden." 

Sfeertje 

Het mooiste aan de club vindt Piso het sociale aspect. "Mensen komen voor de muziek en door de gemeenschappelijke hobby ontmoeten ze elkaar. Ze drinken een biertje samen, dus de gezelligheid viert ook hoogtij." Een speler van de Dutch Swing College Band is minstens zo enthousiast: "Dit zijn leuke sfeertjes." 

Foto: