'Edam zal als een feniks uit zijn as herrijzen en mooier terugkomen'

EDAM - Bewoners en winkeliers rondom de getroffen panden in de Hoogstraat in Edam zijn vol vertrouwen over de toekomst. Vanavond kwamen ze samen om te praten over gevolgen van de verschrikkelijke brand gisteravond, maar vooral ook over de toekomst.

Gisteravond rond 23.00 uur brak er een uitslaande brand uit in de snackbar. Het vuur woedde de hele nacht en was pas vanmorgen onder controle. Naast de snackbar raakten ook het naastgelegen café en de boekhandel Markee zwaar beschadigd. 

'Het gaat heel mooi worden'
Mariet Brokchhoff, eigenaar van de boekhandel, kijkt terug op een mooie bijeenkomst. "Het was goed georganiseerd. Ik ben blij dat de gemeente dit zo snel voor elkaar heeft gekregen. Ze weten dat Edam snel actie nodig heeft, zeker met de feestdagen."

Lees ook: Eigenaar afgebrande snackbar Edam: "Keihard gewerkt, maar alles is naar de tering"

De getroffen winkelier heeft dan ook vertrouwen in de toekomst. "Dat centrum van Edam gaat heel mooi worden, al duurt dat nog wel even. We hopen nu op wat noodoplossingen zodat Edammers toch in Edam terecht kunnen voor hun dagelijkse zaken."

'Met elkaar bouwen'
Ook buurvrouw Madelon Cazemier vond het een prettige bijeenkomst. "Het voelde als een gezamelijk gedragen iets. Het is een kleine gemeenschap. Veel mensen kwamen ons opzoeken met de vroeg hoe ze ons konden helpen."

Lees ook: Gevel boekhandel Markee wordt gesloopt na brand: straat nog dagen afgesloten

De Edamse heeft ook niets meer dan lof voor de brandweer. "Die hebben geweldig werk gedaan en ons heel empatisch te woord gestaan. Dat is ook erg fijn."

Hoewel de afgelopen 24 uur voor haar ontzettend stressvol en onwerkelijk waren, ervaart ze ook positiviteit. "De burgemeester zei iets dat wij ook echt zo voelen: dat we die fenix uit de as moeten krijgen en er een mooier Edam voor terugkrijgen. En dat we dat met elkaar gaan bouwen."

 

Meer over dit onderwerp:
Zaanstreek-Waterland
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws