Ga naar Content
Sport

Berghuis helpt Advocaat aan record in oefenwedstrijd

14 november 2017, 22.30 uur · Aangepast 14 november 2017, 23.16 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Henk-Jan Dijks

BOEKAREST Met vier nieuwe spelers in de ploeg ten opzichte van de interland van donderdag tegen Schotland, won Oranje dinsdag met 3-0 van Roemenië in de laatste oefeninterland onder bondscoach Dick Advocaat, die daarmee de bondscoach met de meeste overwinningen werd. Ook voor teammanager Hans Jorritsma was het zijn laatste klus en de assistenten Fred Grim en Ruud Gullit stoppen eveneens. De doelpunten van Nederland kwamen op naam van Mephis Depay, Ryan Babel en Luuk de Jong. Drie keer was het Steven Berghuis die de assist op zijn naam kreeg.

De Ajax-verdedigers Joël Veltman en Matthijs de Ligt, middenvelder Davy Pröpper en aanvaller Steven Berghuis mochten deze keer starten van bondscoach Dick Advocaat. Zij namen de plaatsen in van Timothy Fosu-Mensah, Karim Rekik (ziek), Georginio Wijnaldum en Quincy Promes.

Berghuis aangever
Nederland begon in ieder geval feller aan het duel met de Roemenen dan tegen Schotland, maar moest wel op blijven passen voor de counters van de Roemenen. Kort na de rust liep Memphis Depay een voorzet van Steven Berghuis binnen voor de 1-0. Tien minuten later deed Ryan Babel hetzelfde. Berghuis kreeg ook veel ruimte op rechts om beide keren de voorzet te geven.

Veel wissels
Na een uur spelen werd het rommeliger in het veld, mede door de vele wissels aan beide zijden. Toch scoorde Oranje nog een keer en opnieuw was Berghuis de aangever, dit keer uit een vrije trap. Luuk de Jong was de afmaker met de 3-0.

Debuut Donny van de Beek
Wesley Sneijder mocht na ruim een uur invallen. Het is aan de nieuwe bondscoach of hij voor een nieuwe reeks wedstrijden weer wordt opgeroepen. Hij verklaarde na afloop dat hij in ieder geval beschikbaar blijft. Naast alle afscheidnemende mensen bij Oranje was er toch ook nog een debuut. Bondscoach Dick Advocaat had Donny van de Beek beloofd dat hij hem in zou brengen als de stand dat toe zou laten en in de 83e minuut waren daar dan de eerste minuten in het grote Oranje voor de middenvelder van Ajax. 

Coachrecord Advocaat
Advocaat sloot zijn derde periode als bondscoach van Oranje af met de 37e overwinning. Daarmee heeft hij nu het record, dat hij deelde met Bob Glendenning, alleen in handen. "Het is tijd voor een nieuwe generatie", zei Advocaat na afloop.

Opstelling Roemenië: Pantilimon; Hanca (Torje/63), Chiriches, Moti, Ganea; Chipciu, Hoban (Pontilii/75), Bicfavi (Alibec/67), Tanase (Grosav/63); Budescu (Stanciu/46), Tucudean (Andone/46)

Opstelling Nederland: Cillessen, Veltman, De Ligt, Van Dijk, Aké; Pröpper (v.Ginkel/63), Blind (Promes/87), Strootman (Vilhena/78); Berghuis (v.d.Beek/83), Babel (De Jong/62), Depay (Sneijder/62)

Foto: ANP/Soccrates