Doorstroomcijfers vmbo naar havo per school enorm verschillend

HILVERSUM - HILVERSUM Tussen vmbo-scholen bestaan grote verschillen als het gaat om het aantal scholieren dat naar de havo doorstroomt. Uit een analyse van de NOS blijkt dat er tientallen scholen zijn waar geen één vmbo-er verdergaat op de havo, terwijl op andere scholen ruim de helft de overstap naar de havo maakt.

De NOS heeft de gegevens van 764 middelbare scholen met elkaar vergeleken. Hieruit blijkt het aantal studenten dat de overstap van het vmbo naar de havo maakt per middelbare school enorm verschilt. 

Met die wetenschap doen leerlingen die de ambitie hebben om na het vmbo door te stromen naar de havo, er goed aan hier bij hun schoolkeuze al rekening mee te houden. Zo zijn er scholen waar ruim de helft van de leerlingen doorstroomt, maar ook scholen waar na het eindexamen niet één vmbo'er de overstap naar de havo maakt.

Lees ook: Ministerie maakt zich grote zorgen over kwaliteitsverschil scholen

De data zijn afkomstig van ‘Scholen op de kaart’, de website waarop resultaten van 764 middelbare scholen worden samengebracht. Het gaat om leerlingen die in het schooljaar 2015/2016 hun eindexamen hebben gehaald.

Leerlingen op scholengemeenschappen (17 procent) stromen gemiddeld iets vaker door naar havo dan leerlingen van scholen die alleen vmbo aanbieden (ruim 11 procent). Verreweg de meeste vmbo'ers, meer dan 80 procent, gaan na hun eindexamen naar het mbo.

Meer over dit onderwerp:
Het Gooi
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws