Velsenaar maakt prachtige 'illegale' foto's in oud-ziekenhuis Santpoort

BLOEMENDAAL - Het voormalig psychiatrisch ziekenhuis Meer en Berg staat al jaren leeg en wordt momenteel gerenoveerd. Om ongenode gasten buiten de deur te houden, wordt het pand streng beveiligd. Toch weerhield dit fotograaf Kees Sikkes er niet van om het karakteristieke gebouw op de gevoelige plaat vast te leggen.

"Dit soort plekken trekken me aan", vertelt Sikkes aan NH Nieuws. "Ik vind dat interessant. Mijn opvatting is dat als je ergens naar binnen moet 'sneaken', je de beste foto's maakt. En gelukkig ben ik niet betrapt."

Spannend was het wel, want het gebouw wordt streng beveiligd. "Overal hangen bewakingscamera's en alle ingangen zijn goed vergrendeld. En de buurt belt meteen de politie als ze iemand bij het pand zien die er niet hoort. Ik ben al eens eerder met een groep fotografen geweest en toen zijn we helaas wel gepakt, maar dit keer ging het goed."

Nieuwe bestemming
En die illegale actie leverde hem een paar mooie foto's op van het provinciaal gesticht. Zo'n 40 jaar geleden werden daar nog ruim 900 patiënten verpleegd. In 1986 werd de kliniek gesloten, waarna het terrein van bijna 38 hectare leeg bleef staan. Inmiddels is er een nieuwe bestemming gevonden. 

 

Meer over dit onderwerp:
Zuid-Kennemerland
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws