Samenvatting: Handbalsters VZV maatje te klein voor Gran Canaria

ALKMAAR De handbalsters van VZV uit 't Veld konden niet voor een verrassing zorgen in hun eerste Europese duel ooit, maar de speelsters konden dankzij een goede tweede helft met opgeheven hoofd naar huis. De wedstrijd tegen het Spaanse Rocasa Gran Canaria in sportpaleis De Meent in Alkmaar eindigde in 32-26 voor de Spaanse ploeg.

In de eerste helft werd het klasseverschil tussen de twee ploegen meteen duidelijk. De Spaanse ploeg nam direct een 4-0 voorsprong en hoewel VZV zich wel een beetje herstelde na de eerste schrik stonden ze bij de rust met 10-17 achter.

Na de rust kwam VZV beter voor de dag en kroop af en toe wat dichter naar de score van Rocasa toe. Onder aanmoediging van de ruim 800 supporters en de snoeiharde muziek won VZV de tweede helft weliswaar met 16-15, maar dat was niet genoeg om de wedstrijd te winnen. Die eindigde in 26-32

Europees sprookje
Voor de handbalsters uit het kleine dorp 't Veld zijn de Europese duels een sprookje. VZV speelde vorig seizoen voor het eerst in de eredivisie en eindigde toen op de vierde plek. Die plek gaf recht op deelname aan de Europese Challenge Cup. De thuiswedstrijd tegen Rocasa Gran Canaria, de huidige nummer één van de Spaanse competitie, kon niet in de eigen hal worden gespeeld. Het veld voldoet niet aan de Europese richtlijnen en bovendeine konden in De Meent veel meer supporters de wedstrijd bijwonen. De ploeg is populair, volgende week reizen tientallen supporters mee naar Gran Canaria voor de return.

Dragende speelsters vertrokken
Dat VZV in de competitie na vier wedstrijden nog geen punten heeft, komt door het vertrek van enkele dragende speelsters. Trainer Betty Plasmeyer bouwt na het vertrek van Britt Stegers, Lotte Prak, Kim Jimmink en Selina Bruin aan een nieuw team. Tegen Rocasa ontbrak bovendien Roos de Vries, die nog onvoldoende hersteld is van een blessure.

Trots
Toch bood VZV bij het internationale debuut behoorlijke tegenstand. "Ik heb genoten van mijn meiden en van de sfeer", zei Plasmeijer.  "Ik kan me bijna geen mooiere wedstrijd voorstellen. Vooraf had ik voor deze uitslag getekend, alhoewel ik wel het gevoel had dat er misschien nog meer in had gezeten. Maar we zijn niet weggespeeld. Ik ben supertrots."

Keeper Amber Zomerdijk had ook genoten, al was er ook wel een bepaalde spanning gaf ze toe. "Je moet het toch waar maken en je niet laten overrompelen. De dekking was vanaf het begin goed, maar in de aanval hadden we wat moeite. Die kwam steeds meer los. De tweede heft  hebben we het goed opgepakt."