Ga naar Content

Nieuwe GGD-campagne moet aantal zelfdodingen terugdringen

ZAANDAM In de afgelopen vijf jaar maakten in Zaanstreek-Waterland 166 mensen een eind aan hun leven. Een nieuwe campagne van de GGD en 113Zelfmoordpreventie moet het stijgende aantal zelfmoorden drastisch terugdringen.

Sabine Stellingwerf van 113 Zelfmoordpreventie ziet dat mensen die hun baan of relatie verliezen, of dreigen die te verliezen, veel bellen naar haar organisatie. "Mensen voelen dan dat ze klem zitten. Maar ook mensen die lijden aan een depressie of psychische problemen hebben, krijg ik aan de lijn."

Proeftuinen
Om het aantal zelfdodingen terug te dringen, is de GGD gestart met zogenaamde proeftuinen. In zes gebieden in Nederland, waaronder Zaanstreek-Waterland, is het de bedoeling dat sleutelfiguren in de samenleving extra training krijgen om om te gaan met mensen die met zelfmoordgedachtes rondlopen. "Denk aan docenten, mentoren en dokters", zegt Ina Boerema van de GGD. "We denken ook aan het opleiden van werknemers bij de sociale dienst, omdat er bij mensen met schulden ook veel problematiek voorkomt."

Wat een gevaar is, is dat ruim een kwart van de mensen met zelfmoordgedachtes in Noord-Holland er niet over praat. De GGD hoopt deze mensen door de campagne snel te bereiken. "We hoeven niet te weten hoe iemand heet, maar we willen heel graag met deze mensen in gesprek. Zo merken ze hopelijk dat praten over een zelfmoordgedachte helpt en dat je problemen in een ander perspectief kunnen komen", vertelt Stellingwerf. 

Hulpsite
113Zelfmoordpreventie biedt hulp aan mensen die nadenken over zelfmoord. De organisatie heeft ook een telefonische hulplijn: 0900-0113. Hier kun je dag en nacht anoniem en vertrouwelijk terecht.

Foto: NH Nieuws