Ga naar Content
Noord-Holland

Helderse Burgemeester wordt niet vervolgd na beschuldiging handtekeningfraude

10 november 2017, 12.51 uur · Aangepast 10 november 2017, 13.32 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

DEN HELDER De burgemeester van Den Helder, Koen Schuiling, wordt niet vervolgd voor vermeende handtekeningenfraude op een gemeentebesluit uit 2014. Daarvan werd hij beschuldigd, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangifte ongegrond verklaard.

Schuiling zou volgens Heldenaar Dick Gorter handtekeningen hebben laten vervalsen. In het besluit uit 2014 staat dat Gorter een dwangsom krijgt opgelegd om achterstallig onderhoud aan zijn pand weg te werken na klachten van buren.

Gorter liet NH Nieuws weten dat hij met de gemeente in overleg wilde over de kwestie, omdat het een oud schoolgebouw betreft dat mogelijk een monumentenstatus zou krijgen. Hij kreeg echter geen gehoor.

Lees ook: OM onderzoekt beschuldiging handtekeningenfraude Helderse burgemeester

Na een Wob-verzoek kwam Gorter erachter dat op het besluit handtekeningen staan van twee voormalige wethouders. Toen zij ontkenden te hebben getekend, deed Gorter aangifte wegens handtekeningenfraude.

Na onderzoek is het OM echter tot conclusie gekomen dat de beschuldigingen onjuist zijn. "De besluitvorming van het opleggen van een last onder dwangsom is correct verlopen", schrijft het OM in een brief naar de gemeente.

Verwarring
Volgens het OM hebben de bureaucratische processen mogelijk voor verwarring gezorgd bij Gorter. "Over de procedure rondom het parafenblad kan zeker worden opgemerkt dat deze nogal verwarrend is c.q. was en dat het aanbevelenswaardig zou zijn om deze aan te passen."

De officier van justitie vervolgt: "Maar dat is iets anders dan dat er elementen van mogelijke valsheid of vervalsing in schuil zouden gaan. Van het opzettelijk vervalsen van parafen teneinde u te benadelen is naar mijn oordeel zeker geen sprake.