Ga naar Content

Scholieren ontvangen brief van voormalig president Jimmy Carter: "Het is onbeschrijfelijk hoe geweldig dit is"

HILVERSUM Joost Puijk en Berend van den Bunt uit Hilversum werken samen aan hun profielwerkstuk over de Koude Oorlog. Hun hoofdvraag vergt de nodige research, maar ze kregen hulp uit onverwachte hoek. De Amerikaanse president Jimmy Carter beantwoordde hun vragen persoonlijk. "Dear Mr. President, I am making an asignment for school about the Cold War."

De oud-president leverde met zijn handgeschreven antwoorden een bijdrage aan het profielwerkstuk van de twee scholieren. Het stuk richt zich op de vraag of de Koude Oorlog niet beter kan worden omschreven als de Derde Wereldoorlog. Het antwoord van Jimmy Carter luidt: "Yes, but without violence."

Kort en bondig
De antwoorden zijn erg bondig opgeschreven. Gesloten vragen worden beantwoord met een "yes". Toch zijn de scholieren van het Alberdingk Thijm College enthousiast. "Dit is al goed genoeg voor wat we willen", zegt Joost. "Wij hebben nu als twee scholieren van 16 en 17 jaar oud een antwoord van een voormalig president. Dat is natuurlijk geweldig", valt Berend hem bij.

Oma helpt bij handschrift
Het doktershandschrift van de president is door de oma van Joost ontrafeld. "Met een lens konden we het iets vergroten", vertelt de scholier. "Mijn oma kon dit handschrift sowieso makkelijker lezen dan ik. Waarschijnlijk omdat ze tijdsgenoten zijn", vult hij lachend aan. Jimmy Carter is inmiddels al 93 jaar oud.

Moeilijk maar genoten
Het meest enthousiast is Joost over het antwoord op de vraag hoe Carter zijn presidentschap heeft ervaren. "Hij zegt dat het moeilijk was, maar dat hij er wel echt van heeft genoten. Dat vind ik toch wel bijzonder om te horen." De twee zijn niet van plan nog meer Amerikaanse residenten aan te schrijven. "Dit was al zo geweldig." Over twee maanden moet hun profielwerkstuk worden ingeleverd.

Lees de brief van Joost en Berend hier.

Foto: NH Nieuws / Annabelle Zandbergen