Ga naar Content
Noord-Holland

Lokale partij wil meer controle op criminaliteit Zaanstad

9 november 2017, 17.27 uur · Aangepast 9 november 2017, 17.57 uur
Door: · Foto: ANP / Koen van Weel

ZAANSTAD Democratisch Zaanstad wil dat er in verschillende delen van de gemeente meer toezicht in de buurten komt. Een jaar geleden begon in Zaandam een pilot waarin extra werd gecontroleerd in panden aan de Czarinastraat op onder meer wietplantages. Volgens de lokale partij Democratisch Zaanstad smaakt die proef naar meer.

Er moet in de toekomst structureel meer geld worden uitgetrokken voor dat soort controles, vindt de partij. Het gebied rondom de Czarinastraat is verloederd, zegt raadslid Juliëtte Rot van de oppositiepartij. "Dat komt deels door leegstand en ook door illegale onderverhuur en wietplantages."

De gemeente begon daarom een jaar geleden met de pilot "gebiedsgericht toezicht", legt Rot uit. "Panden werden structureel gecontroleerd op bijvoorbeeld het bestaan van wietplantages en overbewoning."

Volgens Rot was de pilot enorm succesvol. "Er zijn zo veel misstanden ontdekt. We vinden daarom dat we het toezicht moeten uitbreiden naar andere gebieden in de stad, bijvoorbeeld naar de Burcht en omgeving."

Meer geld
Voor het extra toezicht is jaarlijks 275.000 euro nodig. Democratisch Zaanstad vindt dat een deel van het geld dat de coalitie in een investeringsfonds wil steken, voor dit plan moet worden vrijgemaakt. Dat investeringsfonds is onder meer bedoeld voor het ondersteunen van lokale maatschappelijke initiatieven.

Het is nog niet duidelijk of het plan van Democratisch Zaanstad doorgaat. Het amendement wordt vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering ingediend.