Ga naar Content
Noord-Holland

MH17-monument zal niet verloederen: kwart miljoen beschikbaar voor onderhoud

9 november 2017, 12.16 uur · Aangepast 9 november 2017, 12.27 uur
Door: · Foto: Stichting Nationaal Monument MH17 & NH/Eline Boshuizen

VIJFHUIZEN Goed nieuws: het MH17-monument in Vijfhuizen zal niet verloederen, waar initiatiefnemers bang voor waren. Tot voor kort was er te weinig geld voor onderhoud. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben deze week besloten eenmalig een bedrag van 225.000 euro beschikbaar te stellen voor het beheer van het monument.

"Wat een goed nieuws! We zijn heel blij dat de realisatie van het beheer nu geregeld is", reageert Bert Uitterhoeve, voorzitter van Stichting Monument MH17. "Er moeten nog wat formele stappen worden genomen, maar we zijn opgelucht."

Robby Oehlers, die zijn 20-jarige nichtje Daisy verloor door de ramp, reageert ook blij als hij het nieuws hoort: "Wat goed", zegt de Amsterdammer. Sinds de opening van het monument is hij niet meer langs gegaan. Precies deze week was hij dat van plan: "Het is moeilijk nog steeds te accepteren dat er in plaats van een mens, nu een boom staat."

Verpaupering
Er werd gevreesd dat het bos zou gaan verzakken. "Dat is onvermijdelijk", vertelde aannemer Erwin Raar destijds. "De grond is drie meter opgehoogd en dat gaat altijd nog inklinken, waardoor paden en bomen kunnen verzakken." 

Lees ook: Financiële problemen monument MH17

Initiatiefnemer van het Herinneringsbos, Sjaak de Ligt, was bang dat de plek zou verpauperen. "Het doet ons veel pijn, Het moet een prachtige plek blíjven. Als we het geld niet bij elkaar krijgen, zal het verslonzen." Die zorgen zijn nu voorbij. 

Vrijwilligers
Een groep van vijftig vrijwilligers uit de omgeving besloten om te helpen bij het beheer van het monument. Nu het geld rond is, zullen zij dit blijven doen. De stichting van het monument is daar erg blij mee. "Geweldig dat bewoners dit doen", vindt Bert Uitterhoeve. "Daar hadden we niet eens op gerekend." 

Lees ook: Omwonenden in actie voor Monument MH17