Zeer zeldzame truffel gevonden in Schoorlse duinen

SCHOORL - In de bossen van Schoorl werd vorige week een bijzondere ontdekking gedaan. Martijn Oud vond daar namelijk de geelroze vezeltruffel, een heel zeldzame soort.

"Ze lagen daar als gerooide aardappels op het kale zand gewoon voor het oprapen", vertelt Martijn Oud van de Nederlandse Mycologische Vereniging aan NH Nieuws. "Achttien jaar geleden vond iemand ze hier voor het eerst, maar dat is heel erg zeldzaam."

Lees ook: Hierom kun je beter geen paddenstoelen plukken in het bos om op te eten

De vindplaats is een kaal speelterrein, omgeven door zwarte dennen. "Veel mensen weten niet dat er truffelsoorten voorkomen in Nederland. Maar dit zijn perfecte omstandigheden voor deze geelroze vezeltruffels om te groeien", legt Oud uit. "Je ziet deze alleen bijna nooit, dus dat is heel speciaal." 

Helaas zijn de truffels niet eetbaar. "Nog niet, tenminste. De eetbare exemplaren zijn nu alleen nog te vinden in Zuid-Europese landen, waar het een stuk warmer is", vertel Oud. "Als het in de toekomst warmer wordt zouden we wellicht ook in Schoorl eetbare exemplaren kunnen gaan tegenkomen."

Meer over dit onderwerp:
Noord-Kennemerland
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws