Ga naar Content
Noord-Holland

Provincie: onderzoek naar afschieten zwanen in Nieuwe Niedorp

6 november 2017, 17.55 uur
Door: · Foto: Politie Diemen Ouder-Amstel

NIEUWE NIEDORP Er komt onderzoek naar het afschieten van knobbelzwanen in Nieuwe Niedorp. Dat maakte gedeputeerde Jaap Bond bekend tijdens een debat hierover in Provinciale Staten.

In een artikel in het Noordhollands Dagblad reageerde omwonende Robert van Raadshoven woedend op het doodschieten van de dieren. Volgens hem hebben de jagers zich niet aan de regels gehouden. Zo zouden ze enkele dieren die niet gelijk dood waren aan hun lot hebben overgelaten in plaats van ze als nog dood te schieten. Verder zijn er volgens van Raadshoven nooit andere maatregelen getroffen om de zwanen te verjagen.

De eigenaren van het land, die de jagers opdracht hadden gegeven om de groep van zo'n 100 knobbelzwanen uit te dunnen, ontkennen de beschuldigingen. Volgens hen is er van alles geprobeerd, maar bleven de beesten terugkomen, waardoor het land veel schade opliep, en was afschieten de enige mogelijkheid. 

Debat aangevraagd
Het verhaal schokte de PvdA die daarom een debat aanvroeg in de provincie om opheldering te vragen over het incident. Ook fractievoorzitter Bram van Liere van de Partij voor de Dieren veroordeelde het afschieten van de vogels. Gedeputeerde Jaap Bond liet weten dat er een vergunning was, maar dat de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN) onderzoek doet naar incident. Wanneer dat is afgerond, is nog niet duidelijk.  

In een reactie aan NH Nieuws laat gedeputeerde Bond weten nog geen standpunt over het incident te willen in te nemen en het onderzoek af te wachten.