Ga naar Content
Noord-Holland

Vakbonden dreigen KLM met acties bij ontslag gastvrouwen en -heren

4 november 2017, 15.22 uur · Aangepast 4 november 2017, 15.35 uur
Door: · Foto: KLM

SCHIPHOL Vakbonden FNV, CNV en De Unie dreigen tot actie over te gaan als KLM niet uiterlijk zondagavond om 23.59 uur terugkomt op het besluit om dertig zogeheten hospitality agents te ontslaan.

De hospitality agents werken in de lounges op Schiphol waar passagiers terechkunnen voor een hapje, drankje of hazenslaapje. Omdat KLM die lounges wil uitbesteden aan Vermaat Groep, moeten de personeelsleden uit dienst treden bij KLM om vervolgens een contract te tekenen bij horecadienstverlener Vermaat. 

Eerder adviseerde de ondernemingsraad van KLM negatief over de voorgenomen uitbesteding. Ook de agents zelf zouden liever gedetacheerd worden bij Vermaat dan dat ze een nieuw contract tekenen. 

'Veel rompslomp voorkomen'
Volgens Jan van den Brink van FNV Luchtvaart wordt met detachering 'veel rompslomp voorkomen'. "De verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen de KLM-cao en de horeca-cao zijn enorm groot. KLM geeft aan deels te willen compenseren, maar daarvoor moet er heel veel gerekend worden."

Toen bleek dat KLM het advies van de ondernemingsraad en de voorkeur van de agents negeert, stelden de bonden voor om in ieder geval tijdelijk te detacheren. Omdat ook een compromis onbespreekbaar bleek, stellen de bonden nu een ultimatum en dreigen met acties.