Ga naar Content

Dakloos raadslid Landsmeer dreigt zetel kwijt te raken

LANDSMEER André la Fontaine, de fractievoorzitter van Positief Landsmeer, raakte zijn huis kwijt en woont sindsdien in een camper. Maar omdat hij geen vast adres heeft, wordt hij binnenkort uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Daardoor raakt hij mogelijk ook zijn zetel in de raad kwijt.

"Ik ben niet een zakelijk type, maar ik ben een idealist", vertelt La Fontaine aan NH Nieuws. "Ik leef van de lucht en de liefde en dat maakt dat ik niet goed genoeg betaald ben om een hypotheek te betalen."

Doordat La Fontaine een zwervend bestaan leidt, komt zijn functie als raadslid  in gevaar, legt burgemeester Astrid Nienhuis van de gemeente Landsmeer uit.  "Feitelijk is hij geen ingezetene meer van de gemeente Landsmeer en dat zou kunnen betekenen dat dat implicaties heeft voor zijn raadslidmaatschap."  

Motie ingediend
Om te voorkomen dat hij zijn zetel kwijtraakt, heeft La Fontaine een motie ingediend om een postadres op het gemeentehuis te krijgen, maar tevergeefs: louter een postadres in Landsmeer is niet genoeg.

Nienhuis: "Een postadres is voldoende om ingeschreven te worden in de Basisregistratie Personen, maar het spreekt voor zich dat als je volksvertegenwoordiger bent, een vertegenwoordiger van inwoners, dat je echt feitelijk tussen die inwoners woont en daar ook bewijs van hebt."

De raadszetel van La Fontaine hoeft echter niet leeg te blijven. "Op het moment dat meneer La Fontaine de zetel zelf niet meer kan innemen, kan iemand van zijn lijst zijn plaats innemen."

Lees ook: Raadslid Landsmeer op de vlucht voor politie

Parkeerboete
In 2014 was er ook veel te doen rondom het raadslid. La Fontaine weigerde toen pertinent een parkeerboete te betalen. Hij dook zelfs een tijd onder om uit handen van de politie te blijven. Verschillende fractievoorzitters lieten toen weten de buik vol te hebben van de fratsen van het raadslid. 

 
Foto: