Ga naar Content
Noord-Holland

Emotionele verklaring van ouders en zus doodgereden Fleur: "Jullie hebben haar toekomst ontnomen"

3 november 2017, 16.53 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HILVERSUM De ouders en zus van de doodgereden Fleur Balkestein hebben vanochtend tijdens de rechtszaak een emotionele slachtofferverklaring voorgelezen. Ze richtten zich rechtstreeks tot de twee verdachten, vader Walter en zoon Casper van W.

Zij reden in maart vorig jaar veel te hard over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. De auto van Fleur werd vol in de zijkant geraakt. De Hilversumse raakte zeer ernstig gewond, lag twee weken in het ziekenhuis en overleed uiteindelijk aan een hartstilstand. 

Lees ook: Verdachten van doodrijden Fleur voor de rechter: "We reden niet harder dan zestig"

De vader van het 19-jarige meisje, Robert Balkestein, toonde vanochtend een foto aan het tweetal. "Ik wil dat jullie kijken naar mijn meisje, want jullie weten haar naam, maar kennen haar gezicht niet." Hij haalt hard uit in zijn slachtofferverklaring. "Wat een schijnvertoning, heren. Jullie hebben nog nooit spijt betuigd."

Nachtmerrie
Hij vertelt over het verdriet en de onzekerheid na de aanrijding. "De grootste vraag was: hoe kunnen hersenen zo'n klap overleven? Toen Fleur ontwaakte uit haar coma kregen we weer wat hoop, tot 1 april. Aan het eind van de middag werd onze ergste nachtmerrie werkelijkheid. Het is net een slechte film en mijn hart breekt dat ik haar hiervoor niet heb kunnen behoeden."

Ook vertelt hij over de impact op zijn leven en dat van zijn gezin. "Haar broer lijdt enorm onder het verlies van zijn zus en maatje. Hij kan er niet over praten. Ikzelf heb door het verlies van mijn meisje nachtmerries, maar het ergste vind ik dat jullie haar toekomst hebben ontnomen. Dat kan ik nooit accepteren. Jullie zouden ballen moeten tonen en je verantwoordelijkheid nemen", sluit hij af. 

Onmacht
Ook Fleurs moeder neemt het woord. Ze is zwaar geëmotioneerd als ze vertelt over haar dochter. "Ze was haar leeftijd ver vooruit en had veel vrienden. Ze had een grote droom: haar eigen kapperszaak. Dat gaat nu nooit meer gebeuren."

Ze heeft last van paniekaanvallen en gaat wekelijks naar de psycholoog om met het verdriet om te gaan. "Op sommige momenten komen de beelden weer naar boven. Ik voel dan zo'n onmacht dat ik haar niet kon helpen. Het besef dat dit echt waar is en dat ze helemaal niet meer terugkomt, is nog steeds niet tot me doorgedrongen."

'Enige zusje is dood'
De zus van Fleur vertelt in haar verklaring over het moment dat ze haar zusje aan de beademing zag liggen. "Ik breek op dat moment. Mijn lieve kleine zusje. Ze wilde kapster worden, doen waar ze goed in was en volop van het leven genieten."

"Ik heb besloten om haar gevecht voort te zetten", gaat ze verder. "Alles wat haar kan eren, doe ik. Ik kan niet begrijpen dat deze twee daders geen enkele empathie in hun lijf hebben. Mijn enige zusje is dood en mijn toekomstige kinderen zullen nooit een tante hebben. Jullie moeten hiervoor boeten."

Lees ook: Rechtszaak doodrijden Fleur (19) van start: vrienden en familie massaal aanwezig

De verdachten reageren kort op de emotionele verhalen van de familieleden. "Voor de familie vind ik het heel verschrikkelijk", vertelt Walter. "Ik heb veel respect voor wat er nu verteld is. Elke dag denk ik aan Fleur. Het doet me veel", vult zijn zoon Casper aan. 

Update 14.30 uur: Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar cel geëist tegen Walter van W. en drie jaar cel tegen zijn zoon Casper van W.