Ga naar Content

Oranje poncho's met rugnummer 14 'herfstig hebbeding' in Japan

YOKKAICHI Met de opmars van de Japanse voetbalclub Veertien Mie maken steeds meer Japanners kennis met het oranje tenue van de vierdedivisionist. Ook de merchandise van de club - vernoemd naar het 'heilige' rugnummer van wijlen Johan Cruijff - vindt gretig aftrek, zo blijkt uit foto's en video's op sociale media.

"De club is een paar jaar geleden opgericht en van het onderste niveau opgeklommen naar de vierde divisie", vertelt voetbaljournalist en kenner van het Japanse voetbal Hans Vos aan NH Nieuws. 

De man die de club heeft opgericht, heeft zich laten inspireren door het Nederlandse voetbal, aldus Vos. "En in het bijzonder door Cruijff", voegt hij daar aan toe.

Leeuw
Behalve de clubnaam en kleur zijn er meer verwijzingen naar het Nederlandse voetbal. "Ze hebben de Nederlandse leeuw in het logo verwerkt en er speelt ook een Nederlandse voetballer genaamd Thomas Bakker."

Zoals gezegd: het team speelt in de vierde divisie, wat betekent dat de weg naar de J League - de Japanse eredivisie - nog lang is. "Ze spelen semi-professioneel voetbal", duidt Vos het niveau. "Maar wel landelijk."

Voetbalprullaria
Vooral dat laatste is goed nieuws voor de webshop van Veertien Mie, waar een breed assortiment artikelen in de clubkleur over de digitale toonbank gaat. "Paraplu's, poncho's, allerlei voetbalprullaria", zegt Vos. 

Vooral de poncho's zijn een 'herfstig hebbeding' geworden, zo twitterde de journalist gisteren. Op de foto die hij deelde, vormen dertig in oranje poncho's gehulde Japanners op een regenachtige dag een innige kring.

 

Een bezoek aan de webshop leert dat de poncho's al langer te koop zijn, maar 'een upgrade' hebben gekregen. Voor 2.000 yen (omgerekend zo'n 15 euro) heb je niet alleen een oranje poncho, maar krijg er ook nog een handige opbergtas bij. 

Foto: Veertien Mie