Ga naar Content
Noord-Holland

OM: Broer en zus stichtten flatbrand Diemen om verzekering op te lichten

1 november 2017, 16.15 uur · Aangepast 1 november 2017, 16.58 uur
Door: · Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

DIEMEN Broer en zus Gilermo (26) en Simona I. (23) hebben volgens het Openbaar Ministerie brand gesticht op de benedenverdieping van de studentenflat in Diemen. Zij zouden de verzekering hebben willen oplichten. Zo luidt de verklaring van het OM vandaag in de rechtbank. Ook zou er mogelijk een vierde verdachte in beeld zijn.

Bij de brand kwam uiteindelijk de 27-jarige David Swart om het leven. Zijn vriendin en nog een tweede slachtoffer raakten zwaargewond door de brand. De woning waar de brand in de nacht van 19 juli begon was van Simona I. De vader van Swart is bezig een schadeclaim voor te bereiden, zo bleek tijdens de zitting.

Lees ook: Derde verdachte aangehouden voor fatale flatbrand Diemen

Zij werd op 19 oktober gearresteerd. Enkele dagen later werd de 23-jarige Rachid V. aangehouden. Begin oktober gaf de politie beelden vrij van twee mannen die een brandbom lijken te gooien, waarna er een explosie volgt. 

Nadere verklaring
De zaak tegen de drie wordt samengevoegd en vandaag diende de eerste zitting tegen Gilermo I. Zelf was hij er niet. "Dat is geen kwestie van desinteresse of gebrek aan respect voor de rechtbank", verklaarde zijn advocaat Christian Flokstra. "Als de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden, zal hij er zeker zijn om vragen van de rechtbank te beantwoorden."

Lees ook: Politie toont beelden brandstichting Diemen: drie scenario's over motief daders

Opmerkelijk was ook dat Flokstra nog meedeelde dat I. nader wilde verklaren over zijn mogelijke aandeel. Over de aard van die verklaring wilde Flokstra nog niets kwijt. 

Lees ook: Moeder overleden David over fouten brandweer: "Dit mag nooit meer gebeuren"

De volgende zitting is op 18 januari. De officier van justitie benadrukte vandaag dat het onderzoek nog in volle gang is. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het OM zet in ieder geval hoog in. "Als gevolg van het handelen van verdachte is er iemand overleden. En laten we niet de zwaargewonden vergeten, één van hen is voor altijd blind aan één oog."

De brand bleef beperkt tot één woning op de begane grond, maar de rook trok door de hele flat doordat een branddeur onklaar was geraakt en het centrale trappenhuis werkte als een schoorsteen. Omdat de officier van dienst het trappenhuis over het hoofd had gezien, had de brandweer alleen de eerste zeven etages ontruimd.

Foto: NH