Ga naar Content
Noord-Holland

Tata Steel boekt winst op gestegen omzet

30 oktober 2017, 16.47 uur · Aangepast 30 oktober 2017, 17.09 uur
Door: · Foto: ANP

IJMUIDEN Tata Steel heeft het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een aantrekkende vraag naar staal. Het Indiase moederbedrijf behaalde een omzet die ongeveer een vijfde hoger lag dan een jaar eerder.

Bovendien boekte Tata winst, waar het in dezelfde periode vorig jaar nog rode cijfers schreef. Tata leverde in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een kleine 6,5 miljoen staal af, 15 procent meer dan een jaar eerder.

Dat was goed voor een omzet van omgerekend zo'n 4,3 miljard euro. Daarop behaalde het staalconcern een nettowinst van bijna 130 miljoen euro. Een jaar eerder stond onder de streep nog een verlies van ruim 10 miljoen euro.

Lees ook: Directie Tata Steel uit grote zorgen over voorwaarden fusie ThyssenKrupp

In Europa ging de omzet met een derde omhoog, maar daalde het bedrijfsresultaat als gevolg van hogere prijzen van grondstoffen. Tata Steel is bezig zijn Europese staaltak samen te voegen met die van de Duitse branchegenoot ThyssenKrupp. Daardoor gaan enkele duizenden arbeidsplaatsen verloren, waarvan waarschijnlijk ook een deel in Nederland.

De fusie staat echter op losse schroeven, omdat ThyssenKrupp meer zeggenschap over de winst van Tata Steel wil krijgen. De directie van Tata Steel verzet zich daartegen en wil de onafhankelijkheid van het bedrijf behouden.