Ga naar Content

"De afzuigkap stond al in lichterlaaie, en dan is er paniek"

SANTPOORT-ZUID Landelijk zijn er dagelijks dertien woningbranden en in het afgelopen jaar overleden daarbij 38 mensen. Toch maken de leden van het NH Nieuws panel zich weinig tot geen zorgen over brand. Ook panellid Ron Groot uit Santpoort-Zuid niet, terwijl hij ooit slachtoffer was van een brand.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

"We wilden na een avondje kaarten nog een snack maken. In die tijd zette je een frituurpan nog op een vuurtje op het gasfornuis. Toen we later de keuken in gingen stond de afzuigkap al in lichterlaaie, en dan is er paniek", vertelt Ron. "Samen met m'n schoonvader hebben we de tuinslang gepakt en wilden we blussen. Maar daardoor gaven we het vuur alleen nog maar meer voeding." De brandweer weet uiteindelijk erger te voorkomen, maar de keuken is verwoest. 

Lees ook: NH Nieuws panel brandveiligheidsonderzoek: twee derde heeft geen koolmonoxidemelder

'Ik kijk altijd waar de vluchtroutes zijn"
Veel van de panelleden hebben naast een rookmelder meerdere maatregelen getroffen om brand te voorkomen. Meest populair zijn de brandblusser (41%) en een branddeken (41%), maar ook het plaatsen van extra groepen in de groepenkast scoort hoog (34%). Ook Ron doet van alles. "Sowieso kijk ik altijd als ik ergens ben waar de vluchtroutes zijn en of die niet geblokkeerd zijn. Ik check de rookmelder regelmatig, heb zaklampen liggen en een blusdeken hangen in de keuken. Ik laat de sleutel 's nachts in het slot zitten zodat ik altijd makkelijk naar buiten kan, ook als je niks kan zien." 

Doe de binnendeuren dicht
Bij een brand is het vaak niet het vuur maar rook, waardoor slachtoffers vallen. "De brandweer is er ook nog niet zo lang mee bezig, maar wat je ziet is dat rook de gevaarlijkste vijand van mensen. Met name als je slaapt, want dan heb je net als bij koolmonoxide de rook niet in de gaten en is het vaak te laat", aldus Frank van der Meer van de brandweer.

Daarom stond de afgelopen maand in het teken van de brandpreventieweken. Met als thema: 'Hé, doe de deur dicht!' Het is namelijk bewezen dat het dichthouden van je binnendeuren je drie keer zoveel tijd geeft om te vluchten: bijna tien minuten in plaats van 3,5. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft dit doet, maar de andere helft dus niet. Veel mensen wisten ook niet dat het veiliger was, en een deel van de ondervraagden overweegt dit nu alsnog te doen. "Als je de deur van de slaap kamer dicht hebt en je hebt elders ook nog een goede rookmelder hangen.  Dan word je ten eerste op tijd gealarmeerd en ten tweede is die rook niet zo snel in de kamer en heb je even wat extra tijd."

Lees hier op je gemak alle resultaten van het brandveiligheidsonderzoek na. Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Nieuws panel en meld je hier aan.

Verantwoording
De 715 leden van het NH Nieuws panel zijn eerder deze maand bevraagd over brandveiligheid. 328 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.