Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Patrick Beljaards

30 oktober 2017, 15.00 uur · Aangepast 30 oktober 2017, 16.03 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Rob Jelsma

AMSTERDAM In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende sporters uit het verleden. Deze week Patrick Beljaards, oud-honkballer van Kinheim. "Ik had veel controle over mijn curve-bal.. Goede controle en afwisseling dat was mijn kracht."

Haarlemmer Patrick Beljaards speelde 26 jaar honkbal bij Kinheim. "Vanaf de jeugd tot ik ben gestopt. Ik was erg honkvast." Niet dat andere clubs niet eens informeerden naar zijn diensten, maar daar had Beljaards geen zin in. "Ik woonde vlak bij het honkbalveld in Haarlem. Als ik naar een andere club zou gaan moest ik veel meer reizen en was ik veel meer tijd kwijt. Bovendien had ik het altijd naar mijn zin bij Kinheim en we draaiden altijd mee in de top."

Nederlands team
Beljaards speelde negen jaar in het Nederlands team. Hij debuteerde daarin in 1997 en na het WK in eigen land in 2005 stopte hij. "Ik was een van de gelukkigen die ook twee keer naar de olympische Spelen mocht. In 2000 in Sidney en in 2004 in Athene. Dat is wel een van de hoogtepunten van mijn carrière qua evenement, niet wat mijn eigen spel betreft. Ik heb daar niet staan spelen zoals ik kon spelen. Maar we zijn vijfde en zesde geworden, ik heb dus twee olympische oorkondes thuis." Nadat Beljaards was gestopt bij Oranje werden nog grotere successen behaald. In 2011 werd de nationale ploeg wereldkampioen. "Het was supergaaf om mijn oude teammaten die daarbij waren te zien spelen."

Werpen
Beljaards was een uitstekende werper. In een van zijn beste seizoenen gooide hij 132 spelers met drie slag uit. "Het geheim van iemand uit krijgen is eigenlijk een beetje schaken. Je moet vooruit denken en weten wie je aan slag hebt staan. Ik had veel controle over mijn curve-bal, dat was eigenlijk mijn grootste kracht; goede controle en afwisseling."

Honkbalfamilie
Beljaards komt uit een echte honkbalfamilie. "Ik heb jaren met mijn oudere broer Richard in het team gespeeld. Die heeft later nog een uitstapje gemaakt naar HCAW. Danny, mijn jongere neef, heeft ook altijd bij Kinheim gespeeld. Met hem heb ik ook jarenlang samen gespeeld en in het Nederlands team heeft hij ook nog een toernooi meegespeeld."

Gezin en werk
Beljaards werkt tegenwoordig als fysiotherapeut in Hoofddorp en daarvoor werkte hij in Haarlem. "Dat ik afgestudeerd was is mede de reden geweest om te stoppen met het Nederlands team. Dat vraagt namelijk best veel tijd en vakantiedagen. in 2005 kreeg ik net een baan aangeboden, ik ging trouwen dat jaar en we wilden een gezinnetje. Dat paste op een gegeven moment niet meer. Ik had ook al overal gestaan; was op de Olympische Spelen geweest, vijf Europese kampioenschappen gespeeld, wereldkampioenschappen en Honkbalweken gespeeld. Ik was een gezegend man en wilde meer tijd voor mijn werk en gezin."

Misschien vind je dit ook leuk:
Hoe is het met... Maurice Buys, oud-speler van FC Volendam
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende