Ga naar Content
Noord-Holland

Belgische politie pakt verdachten aanslag Thalys op

30 oktober 2017, 15.10 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM De Belgische politie is in verband met de verijdelde terroristische aanslag op de Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs in augustus 2015 binnengevallen op zes locaties. Bij de doorzoekingen in Brussel en in twee gevangenissen in Wallonië zijn vier personen aangehouden. Dat meldde het federaal parket.

Volgens de Vlaamse tv-zenders VRT en VTM is een van de opgepakte mannen Youssef S. Hij zou in zijn huis in Laken onderdak hebben geboden aan de 25-jarige Thalys-terrorist Ayoub el-Khazzani.

De Marokkaan stapte op 21 augustus zwaarbewapend op station Brussel-Zuid aan boord van de trein uit Amsterdam en verschool zich in het toilet. Net voorbij de Franse grens kwam hij er met de wapens uit maar werd direct door drie alerte Amerikaanse passagiers overmeesterd. Hij werd in Arras aan de Franse politie overgedragen.

Lees ook: Man bekent plannen aanslag op Thalys tussen Amsterdam en Parijs

Ook zou S. in de zomer vóór de aanslagen in Parijs eind november 2015 de terrorist Abdelhamid Abaaoud hebben gehuisvest. Abaaoud wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij werd vijf dagen na die aanslagen na een klopjacht in een Parijse voorstad door de politie doodgeschoten.

Geen wapens 
Bij de huiszoekingen in België zijn geen explosieven of wapens gevonden, aldus het Openbaar Ministerie. De onderzoeksrechter moet nog beslissen of ze verder aangehouden blijven.

Lees ook: Clint Eastwood op Amsterdam Centraal voor opnames nieuwste film

Van de mislukte aanslag in de Thalys heeft de Amerikaanse regisseur Clint Eastwood de film '15:17 To Paris' gemaakt. Die draait vanaf 8 februari in de Nederlandse bioscopen. De 'Thalys-helden' zijn zowel in Frankrijk als in de VS onderscheiden.