Ga naar Content
Noord-Holland

Deutsche Bahn overweegt hogesnelheidstrein naar Anne Frank te vernoemen

29 oktober 2017, 20.42 uur · Aangepast 29 oktober 2017, 20.57 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM De Duitse spoorwegen overwegen een nieuwe trein de naam Anne Frank te geven. De mogelijke vernoeming maakt deel uit van een breder project, waarbij alle nieuwe hogesnelheidstreinen van Deutsche Bahn namen van Duitsers uit het verleden moeten krijgen.

Duitse media vragen zich inmiddels af of het wel smaakvol is om een trein te vernoemen naar een Joods meisje dat in 1944 per trein naar concentratiekamp Bergen-Belsen werd afgevoerd.

Lees ook: Spelers Lazio met Anne Frank op shirt

Nadat het publiek vorige maand was opgeroepen met suggesties te komen, kwamen er meer dan 2500 ideeën binnen bij de Deutsche Bahn. Een jury selecteerde 25 namen van vermaarde Duitsers die uiteindelijk op de nieuwe hogesnelheidstreinen ICE 4 terecht zullen komen.

Pleidooi
Op de lijst staan behalve Anne Frank onder anderen ook Ludwig van Beethoven, Willy Brandt, Marlene Dietrich en Thomas Mann. Volgens het spoorbedrijf hebben vele inzenders een pleidooi gehouden voor de naam van Anne Frank.

"Ze staat voor tolerantie en een vreedzaam samenzijn met verschillende culturen'', aldus een jurylid. Volgend jaar worden de eerste ICE-voertuigen met een van de namen in gebruik genomen.